Fredat

Text:

Fredspristagare

Den burmesiska oppositionsledaren Aung San Suu Kyi belönades med fredspriset 1991 för sitt icke-våldsarbete för demokrati och mänskliga rättigheter i Burma. Hon hålls än i dag i husarrest av den burmesiska regimen.

Den bangladeshiske bankmannen Muhammad Yunus fick Nobelpriset 2006 tillsammans med sitt livsverk Grammeen Bank. Kreditinstitutet ägnar sig åt mikrofinansiering, alltså att låna ut pengar till fattiga i syfte att ge dem möjlighet att skaffa ett arbete och därmed kunna försörja sig själva.

F W de Klerk och Nelson Mandela fick fredspriset 1993 för sina insatser som ledde till det fredliga borttagandet av apartheid. F W de Klerk hävde förbudet mot ANC och frigav Nelson Mandela. Mandela utnämnde F W de Klerk till sin vice president när han vann presidentvalet 1994.
De nordirländska politikerna John Hume och David Trimble tilldelades fredspriset 1998 för sina insatser att nå en fredlig lösning i konflikten på Nordirland. De bidrog till att förhandla fram långfredagsavtalet 1998 som i sin tur bidrog till den fredliga utveckling som sedan fortsatt.

Sovjetunionens ledare Michail Gorbatjov var den enskilda person som hade störst inflytande över den process som ledde till en upplösning av Sovjetunionen och demokratisering i Östeuropa.

Symboler

Fredsrörelsen har sitt eget bild- och färgs­språk.

Fredssymbolen
Från början antikärnvapenmärke som användes av brittiska Campaign for Nuclear Disarmament i slutet av 1950-talet. Symbolen är bildad av bokstäverna N och D (Nuclear Disarmament) i semaforalfabetet.

Batik
Fredstextilen framför andra. Obligatoriskt i generösa tygsjok med tillbehör som gitarr och gräs. Make love, not war helt enkelt.

Plogbill
Gamla Testamentets »De skall smida om sina svärd till plogbillar och sina spjut till vingårdsknivar« blev utgångscitat för en rad fredsrörelser med nedrustning som främsta mål. Plogbillsrörelsen startade i USA men finns nu i hela världen.

Vit duva
Även den vita duvan har funnits med sedan Gamla Testamentets dagar. 1949 skapade Pablo Picasso en målning av en fredsduva för världsfredskongressen i Paris. Målningen blev en symbol för hela fredsrörelsen.

anna_ek2_0

Milstolpar

Anna Ek, ordförande i Svenska Freds, listar historiens viktigatse fredsårtal.

1869
Mahatma Ghandi föds. Ghandi blir genom sin ickeväpnade kamp mot orättvisor och förtryck en förebild för fredsarbetet långt fram i vår egen tid.

1883
Världens äldsta och fortfarande verksamma fredsförening bildas: Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen.

1955
Rosa Parks vägrar ge sin plats på bussen åt en vit man. Hon lägger därmed grunden för avskaffandet av rasdiskrimineringen, samt blir en förebild för alla som kämpat med små medel för att nå stora resultat.

1995
En fredsmarsch med ryska mödrar avgår från Moskva ända ner till Grozyj i Tjetjenien. De protesterar mot kriget i Tjetjenien och tvingar sina stridande söner att åka hem igen.

2020
Internationella brottmålsdomstolen, ICC, når global ratificering. Därmed är alla världens länder bundna av en internationell gemensam domstol och straffriheten för folkmord, brott mot mänskligheten, aggressionsbrott och krigsbrott är på god väg att försvinna.

Fredssånger

1 »Where Have All The Flowers Gone?«. En ukrainsk folksång inspirerade till denna megahit. Framfördes första gången av Marlene Dietrich med en text på franska, »Qui peut dire ou vont les fleurs?« 1962, under en Unicef-konsert.

2 »Give Peace a Chance.« John Lennons protestsång mot Vietnamkriget. Gavs ut på den amerikanska nationaldagen 4 juli 1969 med budskapet att Nixon skulle dra tillbaka trupperna.

3 »I natt jag drömde.« Cornelis Vreeswijk låg på »Svensktoppen« i 17 veckor 1967 med den stillsamma fredsballaden. Originalsången skrevs av amerikanen Ed McCurdy.

4 »Jag vill leva i Europa.« När Arja Saijonmaa skulle spela in sången 1987 ville hon inte använda ordet »Nato-raketer«, utan sjöng i stället »silverraketer«. Det gillades inte av textförfattaren som tvingade in Nato-raketerna igen.

5 Ein bißchen Frieden. Med en vit akustisk gitarr sjöng sig 18-åriga Nicole Seibert bort från det kalla kriget i Eurovision Song Contest 1982.