Lurigt

Text:

Bild: Scanpix

LISljudkille_fri

Ljudnörden

Per-Erik Jonsson, ljudtekniker på Sveriges Radio Västmanland, blev rikskändis när han lyckades uppfinna ett filter som tar bort vuvuzela­ljudet från VM-sändningarna. Här listar han sina värsta oljud:

1 Vedkapklinga, låter som ett ilsket mjaauu … tycks sprida sig hur långt som helst. När en granne är klar tar nästa vid … olidligt.

2 Motorgräsklippare, kommentarer överflödiga, sommarens gissel.

3 Taskigt mp3-ljud
, när folk rippat musik med nåt dåligt gratisprogram, vidrigt!

4 Rundgång, feedback, i PA-system, speciellt jobbigt när det ligger på gränsen till att börja tjuta och ingen gör nåt åt det.

5 Plastiga pianosamplingar från 80-talet, fruktansvärt, ändå envisas en del att fortsätta använda dem.

LISvarning

Hälsorisker

Det är inte helt ofarligt att blåsa i vuvuzelan. Vare sig för utövaren –
eller för dem som befinner sig i närheten.

TINNITUS Risken att drabbas av tinnitus om man under en längre stund befinner sig i närheten av en eller flera tutande vuvuzelor är överhängande. Ljud som överskrider 85 decibel kan skada hörseln och över 100 decibel kan det räcka med en minuts exponering för att orsaka permanenta skador. Ljudet från en vuvuzela kan uppgå till över 120 decibel, vilket är mer
än en vanlig rockkonsert. Förra veckan rapporterade tyska Bild om det första offret, 27-årige Sven Wipperfürth från Rommerskirchen i Tyskland, som nu anser att tutorna borde förbjudas.

VIRUS En vecka in på fotbolls-VM varnade brittiska forskare för att tutandet i vuvuzelor kan sprida förkylnings- och influensavirus. När folk tutar i vuvuzelor blåser de samtidigt ut saliv i hög hastighet som kan bära på virus. Det intensiva blåsandet på arenorna innebär att vuvuzelan har potential att sprida smitta i större utsträckning än till exempel hostningar eller skrik som också är vanligt förekommande under fotbollsmatcher.

ANDRA FYSISKA SKADOR Att befinna sig
i en rörlig folkmassa med en stor plast­­strut i munnen innebär uppenbara risker för tänderna, man blir även rejält öm i läppar och mun efter att ha trumpetat en del. Likaså kan vuvuzelan användas som tillhygge, och störst skada lär man kunna åstadkomma med äldre modeller som tidigare till­verkades av plåt.

Alternativen

Låt dig inte luras. Det finns andra blåsalternativ att tillgå.

LISshofar1
Shofar
Blåshorn som används rituellt inom juden­domen, särskilt vid religiösa högtider. Kan tillverkas av vilket kosher djur som helst, förutom kor
och kalvar.

Kopparlur
Ystadsbon Roland Borg håller traditionen vid liv. I sin hundra år gamla kopparlur blåser han från Mariakyrkans torn.

Näverlur
En svensk klassiker. Tillverkas av granträ som är klätt med näver och kan vara manshöga. Användes både för att sända meddelanden och för att locka till sig korna på fäbodvallen.

Fantasylur
I JRR Tolkiens »Sagan om ringen« är Boromir utrustad med det mäktiga Gondors horn som sedermera förstörs av de ondskefulla orcherna.

Mistlur
Även kallad nautofon. Obligatorisk till sjöss har den fått sitt namn från den engelska dimman.

Sagt om ”zelan”:

»Det är inte intressant för oss. Jag tror inte någon vill lyssna till en bisvärm på våra evenemang. Då är det betydligt bättre med egna sånger på läktarna.«
FK Göteborgs marknadschef Andrej Häggblad (om vuvuzelans framtid i Sverige. SvD).

»Björklund och Olofsson trumpetar för framtiden, men det behövs ännu fler vuvuzelor för att väcka framtidsdebatten.«
PJ Anders Linder (om riksdagens sista partiledardebatt före valet. SvD).

»Sydafrikanerna må dränka tusentals engelska fotbollsfans – med ett schysst plaströr kan vi republikaner enkelt brotta ner 250 sjungande majorer.«
Åsa Linderborg (om vuvuzelans användningsmöjligheter vid det kungliga bröllopet, Aftonbladets blogg).

»Årets instrument utan tvekan.«
Elle-Kari Höjeberg, kanalansvarig för P2 (som beställer ett verk för vuvuzela av kompositören och artisten Håkan Lidbo. Sveriges Radio).

Sifferexercis

Amazons försäljning av vuvuzelor har ökat med 1 000 procent.

1,5 miljoner har sålts i Europa.

800 000 vuvuzelor har sålts i Sydafrika, varav 30 000 de senaste två veckorna.

Den genomsnittliga volymen på inspelade vuvuzelor under fotbolls-VM ligger på 127 decibel.

Den 15/6 nämnde 1 av 500 bloggposter vuvuzelan.