Och jobbet går till…

Text:

Bild: Bertil Ericso/TT, Claudio Bresciani/TT, Zornmuseet

Tolv kandidater ska bli en lycklig över­intendent. Det har gått två månader sedan ansökningstiden gick ut för intresserade sökande till tjänsten som Nationalmuseums chef. Vilka som har sökt är konfidentiellt, men bland konstmuseivänner nämns Johan Cederlund, chef på Zornmuseet, Karin Sidén, chef för Prins Eugens Waldemarsudde, Ann Follin, Världskulturmuseerna, samt några interna kandidater.

Samtliga håller fram Karin Sidén som en både trolig och önskad kandidat. Hon har tidigare jobbat många år på Nationalmuseum, som fram till museerna skildes åt i somras dessutom administrativt hörde ihop med Prins Eugens Waldemarsudde.

– Karin Sidén vore en drömkandidat, men annars är det bra om det blir en intern lösning, säger en museikännare.

– Hon har gjort ett imponerande jobb med Waldemarsuddes eventverksamhet, säger en annan.

Karin Sidén själv vill inte berätta om hon har sökt tjänsten men säger att hon tycker det är bra om man väljer några som har kompetens på både konstområdet, museiverksamhet och utställningsproduktion.

– Nationalmuseum förvaltar ju den största salongen i landet. Det är ett förpliktigande uppdrag, säger hon.

Att den feministiska regeringen med kulturminister Alice Bah Kuhnke i spetsen skulle välja en kvinnlig kandidat den här gången är ingen långsökt idé. Ett wild card i sammanhanget är finlandssvenska Susanna Pettersson, i dag museichef för Finlands nationalmuseum Ateneum. Jan Lindberg, chef för rekrytering på regeringskansliet, och Rani Kasapi, enhetschef för konstarterna på kulturdepartementet, vill inte säga mer än att processen pågår och tar den tid den tar.

När Nationalmuseet nyinvigs nästa år lämnar det en turbulent tid bakom sig. Sedan 2013 har omfattande renoveringar pågått och verksamheten har varit utlokaliserad i tillfälliga lokaler, medan större delen av konsten legat magasinerad. Perioden har präglats av kriser, bland annat efter att notan för bygget blev dubbelt så hög som budgeterat, runt 1,2 miljarder kronor. Det har i sin tur lett till att hyran har chockhöjts. Nuvarande chefen Berndt Arell har fått hård kritik för att inte ha haft koll på budgetekonomin och har även kritiserats av sin egen personal för att vara en frånvarande ledare .

Dessutom har han inte värnat Nationalmuseums intressen. I våras klubbade Stockholms stad detaljplanen för bygget av ett Nobel Center bakom Nationalmuseum på Blasieholmen. Om byggplanerna blir av försämras Nationalmuseums chanser betydligt att i framtiden utöka sina arealer, något som många har hoppats ska kunna ske.

Det var bland annat detta som i maj fick Statens fastighetsverk att överklaga detaljplanen. Ett syfte med renoveringen var att få till ett bättre ljusinsläpp i Nationalmuseums murriga lokaler som byggdes 1866. Fastighetsverket skriver i sin överklagan att Nobelcentrets byggnadsvolym »kommer att ha en påtaglig negativ påverkan på ljusförhållandena«.

Dessutom anser verket att den lilla holmen kommer att bli extremt trafikstörd av de drygt 30 turistbussar som väntas anlända till Nobelcentret varje dag.

Om det var därför Berndt Arell får gå efter nyår eller om det beror på andra saker låter regeringen vara osagt. Karin Strandås, statssekreterare på kulturdepartementet, ser nyinvigningen som en lämplig tidpunkt att ta in en ny person för en full förordnandeperiod, som därmed får sex år på sig att sätta sin prägel på den nya verksamheten.