»Centerpartiet i Bengtsfors säljer ut sig till SD«

Text:

»Borglig samling« eller »Allians för Bengtsfor« kallar de sig som grupp. Bakom står Moderaterna, Centerpartiet, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna, som tillsammans får majoritet i kommunen och enats om hur de vill att de politiska posterna ska fördelas.

– Det rör sig enbart om valteknisk samverkan, inte om någon politisk samverkan, säger Per Jonsson, gruppledare (C), till P4 Väst.

Men Fredrik Christensson, ordförande för Centerpartiet i Fyrbodal och riksdagsledamot, har starka invändningar till samarbetet i Bengtsfors.

– Jag är mycket kritisk till det här agerandet. Det är helt oacceptabelt att ge Sverigedemokraterna inflytande till några politiska poster, säger Fredrik Christensson till tidningen Dalslänningen.

På måndag ska han till Bengtsfors för att träffa den lokala centerledningen på ett möte i Ödskölt.

Kommunstyrelsens nuvarande ordförande, Per Eriksson (S), bjöd in Centerpartiet till samtal om samarbete i styret i kommunen, men fick nej då de i stället valde att samverka med bland annat SD.

– Centerpartiet i Bengtsfors säljer ut sig till SD, säger han.

Men samverkan med SD är inte det enda som väcker debatt i Bengtsfors. Ny ordförande i kommunstyrelsen blir Stig Bertilsson (M) genom uppgörelsen från årsskiftet.

Han var riksdagsledamot 1987 – 1996, och kallades under Bildtregeringen för »idrottsminister«, då han var regeringskansliets sakkunnig i idrottsfrågor.

Han är den förste riksdagsledamot i Sverige som blivit avsatt av en domstol. Bertilsson fälldes för grovt bedrägeri efter att på felaktiga grunder fått för mycket i presstöd för tidningsföretaget Dalslänningen som han då ägde.

Dalslänningen sålde han 2009 till Nya Wermlands Tidningen, men han fortsätter driva tvådagarstidningen Melleruds Nyheter.

Bertilssons förflutna gör att det höjs kritiska röster till honom som ny ks-ordförande i kommunen.

– Det kokar rätt bra på våra gator i dag, säger Per Eriksson.

Den 26 november fattar fullmäktige slutligt beslut om fördelningen av politiska poster.