Extra val kryper allt närmare

Text: Redaktionen

Bild: Claudio Bresciani/TT

Debatt om M + KD-budget

I dag på förmiddagen debatterar riksdagens Moderaterna och Kristdemokraternas budgetförslag.

– Herr talman, när vi nu lägger fram ett budgetförslag går vi från ord till handling. Vi gör det vi har lovat våra väljare, säger Elisabeth Svantesson, Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson, i riksdagen.

Sverigedemokraterna bekräftar under debatten att de tänker ställa sig bakom M och KD:s gemensamma budgetreservation.

– Ett någorlunda hyfsat alternativ, säger Oscar Sjöstedt, SD:s ekonomisk-politiske talesperson. 

Liverapporteringar

SVT

Riksdagen

Ledarskribenter: Sverige går mot extra val

I dag lär Stefan Löfven röstas ner i kammaren. Efter det rör sig Sverige allt närmare ett extra val, skriver Expressen som tillfrågat Sveriges ledarskribenter. Men det är ett scenario som många vill undvika, siar Sveriges tyckarelit.

»Jag ser ett extra val som en chans, det är väldigt märkligt att alla pratar om det som en risk. Vi lever i en demokrati och jag skulle tro att väljarna vet vad som gäller nu i ett skarpt läge. Nu vet vi att alliansen inte kan ställa upp på samma sätt och att S inte kan säga att man inte vill ha med Vänstern att göra«, svarar Widar Andersson, chefredaktör för socialdemokratiska Folkbladet.

Svantesson (M): Löfven låter som en dålig förlorare

Stefan Löfven har kallat Moderaternas budget för »servettkiss«. Trams, svarar Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson i P1-morgon. Hon menar att budgeten är »väl genomarbetad och väl genomtänkt« och att Löfven är inställd på att förlora omröstningen.

– Det låter som en dålig förlorare helt enkelt, säger Svantesson.

Talmannen: Ett extra val vore ett misslyckande

Om Stefan Löfvén blir nedröstad i dagens statsministeromröstningen har talmannen Andreas Norlén (M) två försök kvar att pröva statsministerkandidater i riksdagen.

– Jag hade förväntat mig att partierna tidigare den här hösten hade varit beredda att röra sig mer. Det är klart att det är bekymmersamt för Sverige att det är sådana här låsningar i regeringsfrågan, säger han på en presskonferens, enligt SVT.

Ett extra val vore, enligt Norlén ett misslyckande.

– Jag kommer att göra vad jag kan för att undvika det, säger Norlén.

SSU:s bidrag sänks

SSU:s distrikt Skåne har allvarliga brister när det gäller demokratisk uppbyggnad, exempelvis i styrelsearbetet. Det hävdar Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor fast (MUCF), skriver Ekot. Det betyder att partiet får ett minskat partibidrag med cirka 60 000 kronor.

Debatter

 »Svenska huvudvärkspatienter nekas modern effektiv vård«, skriver styrelsen för Svenska huvudvärkssällskapet, på DN Debatt.

 »Flera länder, bland annat USA, tillåter inte kinesiska bolag som Huawei och ZTE att leverera telekomutrustning av säkerhetsskäl. När Sverige auktionerar ut tillstånden för frekvensutrymmen tar svenska myndigheter inga sådana hänsyn«, skriver Christofer Fjellner, Europaparlamentariker (M), på DI Debatt.

Svenskt bistånd finansierar indirekt terrorism, antisemitism och förföljelse av homosexuella i utlandet. Vi vill minska biståndet och i stället lägga det på svensk välfärd, skriver SD-politikerna Mattias Karlsson och Oscar Sjöstedt, på SvD Debatt.