För syns skull

Text:

Ingen ville leka med sverigedemokraterna när det var dags för den årliga fotbollsmatchen mellan regeringen och oppositionen. Alliansen tyckte naturligtvis att Jimmie och hans vänner skulle spela med oppositionen, eftersom de faktiskt sitter i opposition. Motståndarna, klädda i rött och grönt, tyckte det var självklart att sverigedemokraterna skulle spela med alliansen eftersom de oftast röstade med dem. Visserligen sant, men ska man gå efter voteringssiffror skulle vänsterpartiet få spela ensamma mot resten. Både socialdemokraterna och miljöpartiet röstar nämligen oftare som regeringspartierna än med sina lagkamrater.

Riksdagens utredningstjänst har gjort en undersökning över hur oppositionspartierna röstat i 112 huvudvoteringar från riksdagsårets öppnande till och med den 15 december förra året. Den visar att social-demokraterna röstat på samma sätt som regeringspartierna i 39 procent av huvudvoteringarna, miljöpartiet i 45 procent. Jämför man det med hur ofta de har röstat med enbart oppositionspartierna, alltså de rödgröna plus sverigedemokraterna, är det 29 procent av gångerna för socialdemokraterna och 34 procent för miljöpartiet.

– Det visar att det finns en ganska stor samstämmighet, särskilt kring huvudprinciperna. När det gäller socialpolitiken, försvarspolitiken och skolpolitiken till exempel så finns en bred överensstämmelse, kommenterar Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

Det är också i voteringar om exempelvis fortsatt svenskt deltagande i insatserna i Kosovo och Afghanistan, och vissa frågor inom socialförsäkringsområdet, som socialdemokraterna och miljöpartiet röstat som regeringen. Miljöpartiet är det röd-gröna parti som flest gånger röstat antingen som alliansen eller som alliansen plus sverigedemokraterna.

Att oppositionen röstar med regeringen är inget nytt. Även när regeringen var socialdemokratisk var det vanligt med uppgörelser över blockgränserna, men då var det oftast med mittenpartierna. Nu, när moderaterna rört sig mer åt mitten, är det enklare för socialdemokrater och miljöpartister att rösta som dem. En känd risk med en politik som blir alltmer mitten-centrerad är att det kan skapa grogrund för missnöjespartier, vilket sverigedemokraternas riksdagsplatser kan vara ett exempel på. Men med tanke på att de oftast, i 55 procent av voteringarna, röstar med regeringen är det inte en position de utnyttjat.

Vänsterpartiet sticker ut genom att vara det enda oppositionspartiet som oftast röstar med oppositionen, 39 procent av voteringarna. Men nästan lika ofta lägger de ned sina röster, i 34 procent av voteringarna.

– Vänsterpartiet har även historiskt sett varit det parti som tydligast satt ned foten mot andra partier. Numera har de något av ett problem. Å ena sidan kan det finnas skäl att markera en rödgrön enighet tillsammans med socialdemokraterna och miljöpartiet, å andra sidan är samarbetet upphävt och de vill visa sin egenart. Då kan det vara en medelväg att lägga ned sin röst, säger Jonas Hinnfors.

Även i veckans partiledardebatt märktes en viss åtskillnad mellan de rödgröna partierna. Både vänsterpartiet och miljö-partiet begärde replik på Damberg gällande vapenexport och EU. Men hetast var ändå replikskiftena mellan blocken. Återstår att se om det även märks vid nästa riksdagsårs voteringar.