Hallengren om äldres motsträviga karantän: »Går inte att leva som vanligt«

Text:

Bild: TT

Pressträffen på riksdagen med socialminister Lena Hallengren (S) handlade egentligen om att Sverige har säkrat 200 000 nya andningsskydd till vården, men ändå valde hon att börja med att vända sig till landets pensionärer.

På förekommen anledning, sa hon.

– Jag vill säga till dig som är över 70 år. Begränsa nära kontakter med andra. Undvik platser med många människor. Håll kontakten via telefon. Promenera gärna utomhus, men inte i grupp. Be om hjälp att handla mat, sa hon och fortsatte:

– Jag vet att det här är starka uppmaningar som kan ta emot för Sveriges mycket aktiva och driftiga pensionärer.

Smickret fortsatte:

– Även om det tar emot för en grupp som byggde vår välfärd och som håller igång mycket av vårt föreningsliv förstår jag att ni precis som alla andra vill leva som vanligt. Men just nu går inte det.

De senaste dagarna har ett problem med karantänen utkristalliserat sig. Många äldre vill helt enkelt inte stanna hemma. Vissa säger att de känner sig friska. Andra säger att de levt ett rikt liv och inte är rädda för viruset. Journalisten Elisabet Höglund försöker kringgå karantänsreglerna i Spanien genom att löpträna utomhus men innanför murarna till lägenhetskomplexet så att inte polisen ska bötfälla henne.

I Svenska Dagbladet skrev Karin Thunberg att hon som är i målgruppen för isolering både förstår allvaret och ”är tacksamma över att leva ett land där man värnar om vår överlevnad” men att hon känner att hon stämplats som gammal av Anders Tegnell. ”Först fick ingen komma och hälsa på oss. Nu ska vi helst inte gå ut bland folk. Om vi inte måste”, skriver hon.

Statsepidemielogen Anders Tegnell från Folkhälsomyndigheten väljer ett annat tonläge när han riktar sig till den äldre delen av befolkningen.På pressträffen tio minuter senare får han från en reporter frågan om vad han tycker om äldre som struntar i isoleringen.

Frågan leder till presskonferensens längsta svar.

– Jag vill återigen påpeka hur viktigt det är. Inte bara för dem själva, utan för anhöriga och i tredje led för samhället och sjukvården. Om de blir sjuka kommer de vara en extra belastning för sjukvården. Det kommer göra att sjukvården fungerar mindre bra och att andra viktiga grupper kommer att behöva uteslutas, vänta på behandling eller liknande, säger Tegnell innan han fortsätter:

– Det finns flera nivåer här, man kan inte bara tänka att ”nu är jag 85 och har levt mitt liv det här är okej och jag det viktigaste är att vara ute den här sommaren än någonting annat” tänk ett snäpp till, tänk på de anhöriga och tänk ytterligare ett led och tänk på samhället runtomkring dig.

Senare under eftermiddagen meddelades det elfte dödsfallet i sviterna av viruset i Sverige.

FAKTA: Sagt på presskonferensen

  • Fler tester ska genomföras. Nya strategier för detta håller på att tas fram, enligt Anders Tegnell
  • 200 000 andningsmasker ska levereras till sjukvården.
  • Anders Tegnell uppmanar påsklediga att stanna i storstäderna och inte åka på resor i Sverige.

LÄS OCKSÅ: Frågor & svar: Det här vet vi om coronaviruset (covid-19)

***

FAKTA: Coronavirus eller covid-19?

Det finns ett stort antal virus som betecknas som coronavirus. Det som är aktuellt är det som upptäcktes i Kina i slutet av 2019, och vars namn är SARS-CoV-2. I allmänhet har vi de första månaderna talat om coronaviruset. Men sjukdomen som själva viruset ger upphov till har fått det officiella namnet covid-19, enligt beslut av världshälsoorganisationen WHO. Covid-19 står för coronavirus disease 2019.