Här är Årets svensk

Text: Fokus

»Till alla de svenskar som gör insatser för att välkomna människor på flykt. Till dem som motverkar segregation och gör det möjligt för nya och gamla svenskar att mötas. Årets svensk sparkar en boll till någon som talar ett annat språk, dukar en extra tallrik på matbordet eller står beredd med en filt på perrongen. I år går utmärkelsen Årets svensk till Volontären.«

För första gången ges inte utmärkelsen till en enskild person, i stället representerar Volontären de frivilliga krafter som finns i samhället.

– Första gången kom 21 personer och jag var asnervös. Man är glad, och lite stolt. Och taggad. Jag lär känna nya människor varje vecka, säger Otto Eneroth 14 år som är intervjuad om sitt projekt Refugee skateboardschool i veckans Fokus.

Juryn för Årets svensk består i år av Antonia Ax:son Johnson, Kajsa Bergqvist, Erik Blix, Sven-Olof Bodenfors, Margareta Garpe och Anna Körnung (ordförande).

– 2015 har varit ett exceptionellt år med miljontals människor på flykt. När det som bäst behövdes klev de goda krafterna fram och välkomnade de som kom hit. Därför känns det självklart att uppmärksamma och prisa de som agerat som volontärer, säger Anna Körnung, ordförande för årets jury.

Läs mer:

»Visst lånar de mig, men jag lånar dem också«

Gunnel-Frid

»Det är viktigt att tro på sig själv och känna att man kan bidra«

Agnes-Araz

»Första gången kom 21 personer och jag var asnervös«

Skate

Reportage: Tog saken i egna händer

För frågor om priset, vänligen kontakta Anna Körnung, tf chefredaktör för Fokus och juryns ordförande, via mejl: [email protected] eller mobil 0706 – 82 70 76.

Mer information om årets, och tidigare års pristagare finns här.

Fakta | Är du årets svensk?

En bred portal för att hitta aktuella uppdrag är Volontärbyrån, som samarbetar med 2.000 olika organisationer i Sverige. Uppskattningsvis finns totalt 200.000 föreningar som bygger på ideell verksamhet. Det innebär att det med stor säkerhet finns ett uppdrag som gör även dig till årets svensk!