Hård intern press på C – samarbetar med SD lokalt

Text: Janne Sundling

Bild: TT, Cicci Wik, Sigtuna kommun

Det hettar till i politiken i Bengtsfors kommun. Först till kommunfullmäktigemötet på måndag ska Centerpartiet ge besked om de fullföljer planerna på att samarbeta med Sverigedemokraterna i kommunen.

– Diskussionen pågår och resultatet redovisar vi på fullmäktige nästa måndag, säger Centerns gruppledare Per Jonsson, till Fokus.

Det är Moderaterna, Centerpartiet, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna, som gjort en överenskommelse. Den innebär att de får majoritet i kommunen. Och de har även enats om hur de politiska posterna ska fördelas.

Men uppgörelsen har fått stark kritik, både från centerdistriktet Fyrbodal och partiledningen, där C-ledaren Annie Lööf gjort till en princip att partiet inte i några former ska samverka eller ta stöd av SD.

Fredrik Christensson, ordförande för Centerpartiet i Fyrbodal och riksdagsledamot, har starka invändningar till samarbetet i Bengtsfors. I går medverkade han  på ett möte med Centerpartiet i kommunen.

Men även partiledningen har hört av sig.

– En person där har gjort det. Men jag vill inte säga vem det är, jag vet inte om han vill säga det, säger Per Jonsson.

Är det partisekreteraren Michael Arthursson?

– Inga kommentarer.

Ni skrev på ett avtal om valteknisk samverkan med M, KD och SD. Socialdemokraterna har inbjudit Centerpartiet att delta i en bred blocköverskridande kommunledning med S-L-C som skulle få majoritet. Ser du några alternativ till avtalet med SD i dag?

– Inga kommentarer. Vi ligger lågt och låter det här ta sin tid, säger Per Jonsson.

S i Bengtsfors har i ett uttalande citerat Centerpartiets partiledare Annie Lööfs utlåtande från den 13 november:

– Det handlar framförallt om att vi inte vill ge Sverigedemokraterna ett avgörande inflytande. Det är ett historiskt vägval vi står inför – om vi ska ge ett högerpopulistiskt nationalistisk parti ett inflytande i svensk politik, sa Lööf till Sveriges Radio.

Mellan C och SD finns det också personkopplingar. Mest personkryssad av SD-kandidaterna var Nore Johansson, vars bror Jerker Johansson stod på 30:e och sista plats på Centerns kommunlista. Han blev ändå inkryssad i fullmäktige.

Samverkan med SD är inte enda frågan som väcker debatt i Bengtsfors. Ny ordförande i kommunstyrelsen föreslås bli Stig Bertilsson (M) genom uppgörelsen.

Han var riksdagsledamot mellan 1987 och 1996, och kallades under Bildtregeringen för »idrottsminister«, då han var regeringskansliets sakkunnig i idrottsfrågor.

Bertilsson är den förste riksdagsledamot i Sverige som avsatts av domstol. Han blev fälld för grovt bedrägeri efter att på felaktiga grunder fått för mycket i presstöd för tidningsföretaget Dalslänningen som han då ägde.

En annan riksbekant politiker föreslås också ta plats i nya kommunstyrelsen. Det är Anders Sandén (tidigare Johansson), som var kommunstyrelsens ordförande (S) mellan år 2002 till år 2012 i Sigtuna. Och även satt i partistyrelsen. Han tillhörde de tidigaste kritikerna av Håkan Juholt under hans tid som partiledare.

Anders Sandén växte upp i Bengtsfors och har nu flyttat tillbaka dit. Och kommer knappast bli någon harmlös backbencher i Bengtsforspolitiken.