Hemlig grupp mot abort

Text: Anna Ritter

Bild: Scanpix

Kristdemokraten och socialministern Göran Hägglund har lovat att i år presentera förslag till en ny lag som ger utländska kvinnor rätt att göra abort i Sverige. Men förutom att många av hans partikamrater rasar mot förslaget motarbetas han också inifrån riksdagen av en hemlig organisation. Abortkritikerna i riksdagshuset har samlat sig i föreningen Forum för familj och människovärde, en sammanslutning av framför­allt moderater och kristdemokrater.

Ordförande är moderaten Walburga Habsburg Douglas, kretsordförande för moderaterna i Flen och invald i riksdagen i höstas. Hon säger till Fokus att det på föreningens mejlinglista finns företrädare även från andra partier, men hon vill inte lämna ut några namn utöver styrelsen.

Walburga Habsburg Douglas vill heller inte besvara fler frågor på telefon. I ett senare mejl skriver hon att medlemsantalet är »svårt att uppskatta så tidigt under mandatperioden. Nu har vi startat på nytt och hoppas självklart att få många intressenter som vill vara med.«

Hon beskriver också föreningens mål: »Att uppmärksamma frågor som rör familjen och grundvärderingar, att informera och samla människor med liknande intressen.« Vice ordförande i föreningen är kristdemokraten Mikael Oscarsson: medlem i Livets ord och före detta ordförande i organisationen Ja till livet.

Men en riksdagsförening får inte vara stängd mot omvärlden. Det strider mot uppdraget. Det anser statsvetaren Magnus Hagevi på Växjö universitet, som forskar om relationen mellan politik och religion. Han finner det mycket märkligt med en riksdagsförening där medlemmarna inte vill ge sig till känna.

– Med ett offentligt uppdrag följer vissa förpliktelser. De är skyldiga att redogöra för vilka av de folkvalda riksdagsledamöterna som är medlemmar i den här sammanslutningen, säger han.

Vänsterpartisten Anastasia Swärd Lindblom deltog på ett av föreningens seminarier 2004. Det hölls i riksdagens and­ra kammare och propagerade mot homosexuella äktenskap.

– Det var rena väckelsemötet. Flera av de inbjudna talarna, bland annat en muslimsk imam, uttalade sig väldigt kränkande om homosexuella. Vid ett tillfälle uppmanades alla närvarande att ställa sig upp och fatta händerna på en person av motsatt kön, som för att markera vad som var rätt och riktigt, berättar hon.

Åsa Regnér är ny ordförande i RFSU, och hon uttrycker besvikelse över att den förra regeringen inte drev igenom lagen om utländska kvinnors rätt till abort.

– Nu är det bara att hoppas att Göran Hägglund står fast vid sitt ord, säger hon.

Men antiabortföreningens vice ordförande Mikael Oscarsson är inte orolig för att den kommande propositionen kommer gå abortliberalerna till mötes.

– Jag tror att Göran Hägglund tar intryck av våra synpunkter, bland annat problemet att Sverige har en annan tidsgräns än andra europeiska länder.

Och utanför Sverige är antiabortrörelsen på frammarsch. Europas motsvarighet till USA:s kristna höger märks bland annat i EU-parlamentet. Vänsterpartisten och EU-parlamentarikern Eva-Britt Svensson har berättat om hätska stämningar och att kollegor skriker »mördare« åt abortliberala kollegor när ämnet debatteras.

Mellan 500 000 och 800 000 illegala aborter genomförs varje år i Europa, ofta med svåra komplikationer som följd. Malta är det enda europeiska land där abort är totalförbjudet.

Där är straffet för en kvinna som genomgår abort och för den som utför den mellan 18 månader och tre års fängelse. Portugal, Irland, Spanien och Polen är annars de länder i Europa med hårdast abortlagstiftning. I Polen är det numera nästan omöjligt för kvinnor att få abort på laglig väg, att jämföra med hur det var under 50- och 60-talen när det var svenska kvinnor som åkte till Polen för att göra abort.

Söndagen den 11 februari får portugiserna möjlighet att avgöra om abort till och med 10 graviditetsveckan ska tillåtas – i dag är abort möjlig endast om kvinnan blivit våldtagen, fostret är gravt missbildat eller om kvinnans liv är i fara. I Portugal går debattens vågor höga när abort diskuteras, och president Anibal Cavaco Silva har vid sin sida en regering som är relativt liberal när det kommer till abort. I andra ringhörnan står katolska kyrkans företrädare, kristdemokrater och abortmotståndare.

Klicka för att förstora: