Ingen vår för blåsippor

Text:

Bild: Drago Prvulovic/Scanpix

Lagom till att blåsipporna bredde ut sig i de svenska skogsmarkerna kom mätningarna som bekräftade att sverigedemokraternas framgångar i opinionen har stannat av. För sverigedemokraterna är blåsippan mer än ett vårtecken, den symboliserar partiets förändring. 2006, året efter att Jimmie Åkesson kuppade ut Mikael Jansson från partiledarposten, blev blomman partiets symbol. Ut åkte den gamla blågula facklan, som anknöt till högerextrema partisymboler i Europa.

Det var en nödvändig förändring för att få platser i riksdagen, en kursändring som Jimmie Åkesson tydliggjorde genom sin nya nolltoleransstrategi i oktober förra året och som direkt skapade problem när hans gamla vänner Erik Almqvist och Kent Ekeroth visade sig ha fastnat på film med järnrör och rasistiska uttalanden. I flera mätningar gick partiet ändå framåt, för att till slut landa som tredje största parti med över tio procent hos olika opinionsinstitut.

Men så kom blåsippetider och vändningen. I helgens Ipsosmätning publicerad i Dagens Nyheter fanns en statistiskt säkerhetsställd nedgång med närmare fyra procentenheter sedan toppnoteringen i februari, 6,7 procent fick partiet i aprilmätningen.

– Det är lite för tidigt att veta, men institut efter institut har pekat på samma sak. Tillväxten är bruten. Det läge vi hade i slutet på hösten var ovanligt och det är möjligt att de hade lite uppblåsta siffror, säger Anders Sannerstedt, statsvetarprofessor i Lund, som har följt sverigedemokraterna och deras väljare under många år.

Partier som är negativa till invandring påverkas – precis som alla nischpartier – av att deras fråga uppmärksammas, visar statsvetarforskningen. Under hösten och vintern diskuterade kommunpolitiker hur de skulle hantera en ökad anhöriginvandring och flyktingar från Syrien, migrationspolitiken klättrade uppåt på opinionsinstitutet Novus lista över vilka frågor väljarna tyckte var viktigast och flest tyckte att sverigedemokraterna hade den bästa politiken i frågan.

Under våren har migrationsfrågor också legat högt på debattagendan, men delvis utgått från papperslösas utsatta situation, polisens metoder för inre gränskontroller och ett brev från Jonas Hassen Khemiri om erfarenheter av rasism som fick spridning även utanför Sverige.

Det förändrade perspektivet skulle kunna vara en anledning till att uppmärksamheten inte slår igenom i sverigedemokraternas opinionssiffror. En annan att moderaternas migrationsminister Tobias Billström har gjort uttalanden som signalerar att det största regeringspartiet vill ha en hårdare migrationspolitik och att moderaterna skulle locka över väljare.

När Anders Sannerstedt har frågat sverigedemokratiska väljare vad som skulle kunna få dem att byta parti svarar de med två olika scenarier: Att sverigedemokraterna byter politik eller att något annat parti anpassar sig till sverigedemokraterna i invandringsfrågan.

Annan statsvetenskaplig forskning pekar på att de partier som vill begränsa sverigedemokraternas framgång inte gör klokt i att vrida sin politik efter deras.

– Det verkar snarare ha en legitimerande effekt på väljarna och öka stödet, säger Carl Dahlström, docent på Göteborgs universitet.

Han har undersökt hur kommunpolitikers positionering i migrationspolitik påverkar sverigedemokraternas valresultat. Framför allt syns den legitimerande effekten när vänsterblocket anpassar sig efter sverigedemokraterna.

– När det gäller moderaterna har vi sett en effekt på andra hållet, men den är inte statistiskt säkerställd. Om jag ska spekulera kan ett parti som står långt till höger kanske vara mer trovärdigt när det gäller kritik mot invandring och kan därför plocka upp väljare.

Förutom hos Ipsos har sverigedemokraterna tappat i United Minds och Novus märningar. Där är stödet för partiet ändå omkring nio eller tio procent. I statsvetarprofessorn Henrik Oscarssons sammanräkning av de aktuella mätningarna landar sverigedemokraterna på ett snitt på åtta procent. På senaste valdagen var det 5,7 procent som röstade på Åkessons parti.

Statsvetarna är överens om att migrationsdebatten måste vara stor för att sverigedemokraterna ska öka i nästa val. Att invandringen kommer att bli mindre än Migrationsverket har uppskattat talar emot att det blir så. Att moderaternas integrations- och migrationspolitiska arbetsgrupp ska lägga fram förslag att gå till val på talar för. De kommande månadernas mätningar kommer att visa om Jimmie Åkesson leder ett tioprocentsparti eller om vinterns uppgång bara var en parentes.

Fakta | Almqvist utvandrar 

I februari tvingades Erik Almqvist avsäga sig sin riksdagsplats. Nu har sd-profilen bosatt sig permanent i Ungern, skriver Expressen. Almqvist motiverar flytten med Ungerns »frihetliga socialkonservatim och nationalism« och frånvaron av »den svenska fåran av genus och mångkulturalism«.

Läs mer:

Kritiserad storstädning 

En tårta till Åkesson

Fördummande förenkling