Juholts ­högra hand

Text:

Bild: Scanpix

En brittisk journalist fick nyligen besök av en svensk kollega och frågade då:

– Ed Milibands medarbetare hänvisar till att de jobbar enligt »the Par Nuder model of opposition strategy«. Vem är den där forne svenske finansministern som de hela tiden pratar om?

Den svenska journalisten brast ut i skratt. Pär Nuder? Mannen som nästan alltid suttit i regering. Har han någonsin haft en »opposition strategy«? Och skulle Labour-ledaren Ed använda den bara för att rivalbrorsan David gillar polaren Pär?

Mycket ska man höra innan öronen trillar av. Tänkte den svenska journalisten.

Samtidigt: läget liknar det svenska lite.

Som tidningen Bang har visat återfanns i Håkan Juholts installationstal långa ordagranna stycken från en artikel om feminism skriven av Nuder i Bang 2007. Och som vänstersajten Dagens Arena påpekat refererade Juholt oblygt till en artikel om den ekonomiska axeln mellan Kina och USA som Nuder författade för ett par år sedan. Från sin lilla firmas arbetsrum intill Stureplan i Stockholm tycks Nuder påverka både här och där i den europeiska socialdemokratin.

På kandidatlistan till jobbet som Juholts närmaste rådgivare – det stora återstående frågetecknet i nya partiledarens lagbygge – finns flera Nudervänner.

Ett gäng tidigare statssekreterare som sitter på bra jobb: Magdalena Andersson, Janne Larsson och Jens Henriksson, till exempel. Eller Lars Danielsson, som föll i tsunamibråket, och som Juholt påstås ha ett gott öga till.

Hetast är Sven-Eric Söder, 54. Anställd som kanslichef i riksdagen av den falnande sahlinska administrationen i februari har Söder redan blivit en viktig kugge i bygget runt Juholt. Fler källor pekar ut honom som den nya Stefan Stern, som var Sahlins rådgivare.

– Jag är övertygad om att Söder i praktiken kommer få en större roll än en kanslichefs, säger en person med insyn.

Nyligen utsågs Söder till gruppsekreterare i riksdagsgruppen, en av Sterns gamla titlar. Söder är redan adjungerad till partistyrelsen och verkställande utskottet.

Liksom Juholt kommer Söder från Småland, Älmhult, men är politiskt fostrad i Göteborg. I slutet av 1980-talet jobbade han på försvarsdepartementet och avancerade sedan, via UD, till Leif Pagrotskys och Thomas Östros näringsdepartement, där han blev statssekreterare med tunga uppdrag mot EU, bilbranschen och de statliga företagen.

Söder beskrivs på båda sidor av blockgränsen som en strukturerad organisatör. Han har varit chef på Palme-centret, informationsdirektör på läkemedelsjätten Pfizer och har drivit egen lobbyfirma. Kallas »ödmjuk« och »timid« och anses uppskattad i näringslivet. Är mer strateg än spinndoktor.

Politiskt står han något till höger – ständigt mässande om innovationer och tillväxt. När han i september analyserade valförlusten hos opinionsinstitutet Novus skyllde han den på vänsterpartiet. Samtidigt tycks han medveten om en större s-kris. I en debattartikel i december skrev han tillsammans med moderaten Ulrica Schenström: »Fredrik Reinfeldts ambition att göra moderaterna till det samhällsbärande partiet i svensk politik kan alltså anses ligga inom räckhåll.«

Hur hans »model of opposition strategy« ser ut är oklart. Har han, som Anders Borg  i början av 00-talet, en politisk plan med sig till sin partiledare? Det synliga inflytandet hittills sträcker sig till ett slagord. Det var inte Sven-Erik Österberg som Juholt hänvisade till när han som nyvald sa:

– Jag vill tacka Sven-Eric, för att du i fjorton dagars tid på din mobil haft den kärva versionen av Tom Pettys »I Won’t Back Down«. Det är också det besked jag ger: »Vi kommer inte vika ner oss!«.

***

Fakta | Nya i Juholts lag

Ny presschef: Dan Svanell.
Ny assistent: Peter Cervin.
Ny kommunikationschef: Nina Wadensjö.
Ny sekreterare i skatteöversynen:
Marika Lindgren-Åsbrink.