Lööf om KD-besked: »Historiskt misstag«

Text:

Konfliktnivån i svensk politik måste sänkas, uppger KD- ledaren Ebba Busch Thor i ett Facebook-inlägg, där hon också meddelar att KD nu öppnar för att förhandla med Sverigedemokraterna. Det rapporterar Aftonbladet. 

I inlägget stakar KD-ledaren i en uttalad besvikelse över en sprucken allians ut en ny inriktning för hur KD:s samarbete med andra partier kan komma att se ut i framtiden.

Kristdemokraterna är beredda att diskutera enskilda sakfrågor med Sverigedemokraterna, Socialdemokraterna och Vänsterpartiet, meddelar Busch Thor, »närhelst det är meningsfullt att göra så«.

I syfte att nå samsyn i enskilda sakpolitiska frågor där det finns förutsättningar för att stärka den politik KD står för, ska KD kunna samtala med samtliga riksdagspartier, uppger Ebba Busch Thor, som i framtiden även hoppas att KD även ska kunna regera i koalition med, eller genom organiserat samarbete med Centerpartiet och Liberalerna. KD:s partistyrelse har även beslutat att, när det är möjligt, ha ett nära samarbete med Moderaterna.

SD-ledaren Jimmie Åkesson välkomnar i sin tur beskedet och ser det som »ett naturligt steg givet det nya politiska landskap som tagit form«, medan Liberalernas partiledare Jan Björklund inte är fullt så begeistrad. På twitter kallar han beskedet sorgligt.

»SD är ett högernationalistiskt parti som är skapat ur den svenska nynazismen. Sorgligt att KD öppnar för förhandlingar«, skriver Jan Björklund på twitter och menar att detta sannolikt är »första steget mot det konservativa block som SD drömmer om«.

KD:s besked  grusar Björklunds förhoppningar om försök till en borgerlig valseger och en borgerlig regering.

»Om KD ska parallellförhandla med SD, blir det svårt att skapa ett borgerligt regeringsalternativ«, säger han till Aftonbladet. https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/50Vyae/bjorklund-svart-aterskapa-borgerligt-regeringsalternativ

Även Centerledaren Annie Lööf uttrycker djup besvikelse.

»Ett historiskt misstag av KD att öppna för förhandlingar med SD, ett främlingsfientligt populistparti med rötterna i nynazismen«, skriver hon i ett twitterinlägg.

Ebba Busch Thor tillbakavisar dock att KD skulle infinna sig i något nytt politiskt block. För Expressen https://www.expressen.se/nyheter/ebba-busch-thor-vi-ska-kunna-samtala-med-sd/motiverar hon beslutet med att KD vill få igenom sin politik, som att göra något åt »otryggheten« och att kunna vända krisen i svensk sjukvård.

»Och nu när vi har ett annat parlamentariskt läge har vi behövt ompröva vårt tidigare beslut«, säger Ebba Busch Thor till tidningen.

V-ledaren Jonas Sjöstedt är inte heller särskilt imponerad av KD:s beslut, trots att det innebär att Bush Thor öppnar upp för att föra samtal också med V.

»Det är beklagligt att KD öppnar upp för direkt samarbete med ett rasistiskt parti som SD. Man kan inte utesluta samarbete med Orbán ena dagen för att inleda ett samarbete med Orbáns svenska fanclub nästa dag«, twittrar Sjöstedt.