L:s krav – 8 miljarder i stödpaket till företag: »Skattebomb«

Text: Redaktionen

Bild: TT

L kräver 8 miljarder för företag

Liberalerna kommer i förhandlingarna om höstens budget att kräva ett företagspaket på 8 miljarder kronor, rapporterar Dagens Industri. Främst vill partiet rikta in sig på de stora bolagen, och lägga lejonparten av pengarna, 7 miljarder, på sänkt bolagsskatt. Liberalernas ekonomiskpolitiske talesperson Mats Persson beskriver det som ett sätt att signalera att »politiken är beredd att göra det som krävs för att pressa tillbaka arbetslösheten«. Enligt DI:s analys bäddar Liberalernas »skattebomb« för budgetbråk.

M vill göra om socialtjänsten

Socialtjänsten bör enligt Moderaterna omformas för att bättre kunna hantera dagens gängbrottslighet. Fler måste exempelvis kunna omhändertas enligt lagen om vård av unga, LVU, uppger Moderaternas rättspolitiske talesperson Johan Forssell, för SvD. 

»Socialtjänsten är inte riggad för den situation vi har i dag«, säger han.

Frysta löneökningar

Årets löneökningar fryser troligen inne, enligt bedömare.

I våras bestämde sig fack och arbetsgivare för att pausa årets stora löneförhandling. I oktober drar förhandlingarna igång igen, men de kommer att präglas av kriskänsla, enligt Susanne Spector, analytiker på Nordea.

»Det är ett kämpigt läge för många företag att betala ut retroaktiva löner under hösten. Mer troligt är att man kompenserar för lite högre löneökningar nästa år«, säger hon till Dagens Industri.

Utrikes

Pelosi mobiliserar för postverk

Talmannen i USA:s representanthus, demokraten Nancy Pelosi, kallar nu tillbaka alla ledamöter från deras sommaruppehåll, för att rösta om ett som ska skydda postverket USPS. Enligt Demokraterna har Trump monterat ned postverket för att försvåra poströstning i höstens presidentval.

»Vår amerikanska demokrati hotas av presidenten« uppgav Pelosi i sin kallelse till ledamöterna, erfar New York Times. 

I dag drar det politiska partikonventet i USA igång, då presidentkandidaterna Joe Biden och Donald Trump formellt ska utses till sina partiers representanter. Donald Trump far också ut på en kampanjturné i delstater som har en vågmästarroll. Konventen hålls till följd av coronaviruset främst digitalt.

Motståndet eskalerar i Belarus

På söndagen samlades över 100 000 människor i Belarus huvudstad Minsk i protest mot valfusket i presidentvalet och mot president Aleksandr Lukasjenko, rapporterar Reuters. 

Martin Kragh, chef för Rysslands och Eurasienprogrammet vid Utrikespolitiska Institutet, beskriver det politiska upproret som »historiskt«.

»Vad vi ser nu är en ny belarusisk nationell identitet som tar form. Ett folk som under mer än 25 års tid styrts under en diktatur«,  säger han till SVT Nyheter. 

Ökad smittspridning i Europa

Smittspridningen av coronaviruset har ökat i flera europeiska länder de senaste dagarna, och reserestriktionerna ändrats på flera håll. Svenska UD förlänger sin avrådan för icke nödvändiga resor till exempelvis Storbritannien, där 1441 positiva testresultat registrerades i fredags.

Antalet nya fall av smitta ökar även i Spanien, där omkring 5000 nya fall per dag enligt SvD registrerats under den senaste veckan. Smittan har också tagit fart i Frankrike, Danmark och Tyskland.

Supersmittsam virusstam upptäckt

I Malaysia har man upptäckt en stam av coronaviruset som är tio gånger mer smittsam än den som härstammar från Wuhan, rapporterar Bloomberg. Mutationen, kallad D614G har upptäckts i minst tre av 45 fall i ett kluster. Spridningen ska ha börjat med att en restaurangägare, som återvände från Indien bröt mot reglerna om två veckors karantän.

Debatter 

Dyrare biljettpriser kan vara ett styrmedel för att minska trängsel på tåg och bussar under pandemin, föreslår trafikforskare Disa Asplund och Roger Pyddoke på SvD Debatt.

»En fördubbling av biljettpriset leder till ett cirka 40 procent lägre resande«, skriver de.

DN Debatt lyfter regeringens utredare Jörgen Tholin några förslagen i sitt betänkande om dagens betygssystem. Ämnesbetyg i stället för kursbetyg i gymnasiet, kompensatorisk ytterligare ett betyg för underkänt, är några av dem. Han ser också »behov av fler insatser mot betygsinflation och olikvärdig betygssättning« som exempelvis »central bedömning av nationella prov och att de nationella proven på grundskolan ska styra elevernas betyg i högre grad än i dag.«

I dag måndag publicerar Omstartskommissionen, som delvis arbetat på uppdrag av Stockholms Handelskammare, en plan för en omstart i Sverige efter coronapandemins utbrott. Delar av planen är att Sverige bör bli en mer aktiv medlem i EU, att utbildning måste bli mer yrkesförberedande och att »miljökrav ska kopplas till utnyttjande av statliga stödåtgärder«, skriver Omstartskommissionens elva ledamöter på Di Debatt.