M:s krav: max 5000 asylsökande i Sverige

Text: Redaktionen

Bild: TT

M kräver maxtak på asylsökande

Fler med utvisningsbeslut ska återvända, och de som väl får stanna i landet ska kvalificera sig för välfärdstjänster och bidrag. Det är ett par åtgärder som Moderaterna föreslår för att nå sitt föreslagna volymmål om ett maxtak på 5000 asylsökande till Sverige, rapporterar TT. Medan Miljöpartiet kritiserar migrationskommitténs förslag som inhumana, anser M:s migrationspolitiska talesperson Maria Malmer Stenergard att de inte är tillräckligt hårda, utan bäddar för »bibehållna nivåer på invandringen« som Sverige »inte klarar av«.

Regeringen föreslår höjt rutavdrag

Regeringen föreslår enligt ett pressmeddelande en höjning av rutavdraget till 75 000 kronor per person och år. Centerpartiets skattepolitiske talesperson Per Åsling har tidigare sagt till DN att han ser det som en offentligfinansiell satsning för att »minimera fortsatta verkningar av coronapandemin«.

Ökad psykisk ohälsa på jobb

Sedan coronapandemins utbrott för ett halvår sedan märks en tydlig ökad psykisk ohälsa på landets arbetsplatser. Sedan maj i år har allt fler sjukskrivits och Företagshälsan varnar för en ökning av depressioner. Stress, avsaknad av social gemenskap, bristande stöd och otydlighet är vanliga skäl till att människor söker stöd, rapporterar TT.

Svenska företag nobbar Amazon

Svenska företag tvekar inför att sälja på Amazons marknadsplats när den lanseras i Sverige, erfar SvD Näringsliv. 

»Vi tyckte inte att Amazons erbjudande var tillräckligt bra«, säger Indiskas vd och ägare Karin Lindahl till tidningen.

Storbritannien sätter fransmän i karantän

Semesterplanerna för tusentals fransmän har havererat sedan den brittiska regeringen beslutat om att från och med lördag morgon införa karantän i 14 dagar för inresande från Frankrike, rapporterar The Guardian.

Även resande från Malta och Nederländerna måste sitta i två veckors karantän, som innebär att du måste hålla dig inomhus på den adress du har uppgivit, inte träffa någon som var med på resan och inte heller gå ut på ens en kort promenad.

Israel lovar paus i annektering

Israel pausar sina planer på annektering av Västbanken. Detta som en del i uppgörelsen Abrahamavtalet mellan Israel och Förenade Arabemiraten, som träffades på torsdagen, och som förhandlats fram med USA:s hjälp. De kommande veckorna ska delegationer från respektive länder mötas för att underteckna bilaterala avtal kring investeringar kring teknologi och turism. Den palestinska befrielseorganisationen PLO kallar dock avtalet för »en konspiration mot det palestinska folket«, rapporterar SR Ekot.

Demonstranter släpps i Belarus

Efter helgens presidentval i Belarus greps tusentals demonstranter, vilket inte stoppade protesterna. Demonstranter har bildat mänskliga kedjor i flera städer, och president Aleksandr Lukasjenko ska nu ha beordrat en utredning av massgripandena. Enligt senatens talman Natalja Kotjanova har 1000 gripna demonstranter släppts fria.

»Vi slåss inte, vi behöver inget krig«, säger hon i ett tal, rapporterar Reuters. 

Peru och Mexiko över en halv miljon smittade

Mexiko och Peru har enligt TT nu passerat 500 000 bekräftade fall av personer som smittats av det nya coronaviruset. I Peru har fler än 25 600 människor dött av covid-19, och i Mexiko är motsvarande siffra fler än 55 000.

Antalet döda i covid-19 i världen är nu fler än 750 000, och i världen är antalet smittade av sars-cov-2 nära 21 miljoner.

I Australien har en man i 20-årsåldern avlidit av covid-19.

Debatter

Tusentals nya jobb kan skapas inom industrin om den statliga inkomstskatten halveras. Detta enligt en rapport som presenteras av ekonomer vid Teknikföretagen och Svenskt näringsliv i dag.

En grupp tekniker skulle tack vare marginalskattesänkningen dessutom bli »motiverade att arbeta mer och något hårdare i ett utvecklingsprojekt«, skriver de på DN Debatt. 

SvD Debatt riktar C-politiker i en rad kommuner kritik mot de regler som i dag gäller för idrottsevenemang. Följderna av dessa är »orimliga«, skriver de, och anser att »det går att ordna arrangemang som hindrar smittspridning«.

Den svenska linjen när det gäller munskydd har pendlat »mellan försiktig tveksamhet och svårtydd vaghet«, enligt Max Eskilsson på Sydsvenskans opinionssida. Frågan om denna mask skapar en falsk trygghet eller är nödvändig för att minska smittspridning borde förklaras bättre, anser han.