SD största parti i ny mätning – Socialdemokraterna backar

Text: Redaktionen

Bild: TT

Idag delas PEN:s Tucholskypris ut till den svensk-kinesiska förläggaren Gui Minhai som sitter fängslad i Kina utan rättegång. Priset ska delas ut av kulturminister Amanda Lind, men Kinas Sverigeambassadör Gui Congyou hotar med konsekvenser för Sverige om högt uppsatta politiker leder och deltar i ceremonin.

SD större än S i ny mätning

Sverigedemokraterna går om Socialdemokraterna och blir därmed Sveriges största parti enligt Aftonbladet/Demoskop. Sverigedemokraterna skulle enligt mätningen 24,0 procent om det vore val idag och Socialdemokraterna 22,2 procent. Det är första gången sedan mätningen inleddes som SD blir största stöd, samtidigt får S sin lägsta siffra någonsin i en Demoskopmätning enligt tidningen.

Trump vädjar till högsta domstolen

Donald Trump har bett högsta domstolen att inte lämna ut hans inkomstdeklaration för de senaste åtta åren efter att en domstol i Manhattan beordrat Trumps revisionsbyrå att lämna ut deklarationen, skriver The New York Times. Trumps advokater argumenterar för att presidenten är inte kan vara föremål för en brottsutredning och att högsta domstolen prövat tidigare fall. Presidentens immunitet har prövats två gånger tidigare, Richard Nixon och Bill Clinton och båda gångerna föll domen mot presidenten.

DEBATT

”Vi bör ändra målet för vår narkotikapolitik från att försöka utrota narkotikan till att minimera skadornas antal och svårighetsgrad”. Det skriver Ted Goldberg, professor i sociologi i SvD.

”Hur kommer det sig att Sverige har flest miljardvärderade nya bolag – så kallade unicorns – per capita i världen? Hur kommer det sig att företag som Klarna, Spotify och Izettle skapades i just vårt land? Det finns naturligtvis flera förklaringar. Vi har konkurrenskraftiga universitet och högskolor. Vi har en stark tradition av ingenjörsdrivna företag. Vi är vana vid och bejakar strukturomvandling, inte minst när det kommer till klimatfrågan. Men framgångarna beror också på att det finns riskvilliga entreprenörer som vågar investera i nydanande och lovande företag. Och för detta har ekonomisk-politiska reformer varit helt avgörande”. Skriver Mats Persson, ekonomiskpolitisk talesperson (L) på DI Debatt.

”Under två år har vi kombinerat telefonintervjuer med en onlinerekryterad webbpanel. Visserligen blev vår barometer den mest träffsäkra, men i riksdagsvalet visade det sig att vårt kvarstående inslag av telefonintervjuer försämrade träffsäkerheten. Slutsatsen är att vi nu överger telefonintervjuer som metod i väljarbarometern”, skriver företrädare för Demoskop på DN Debatt.