Spelbolagen: SD blir störst i Sverige

Text:

Bild: TT

Betsson, Unibet och Nordicbet tror att Sverigedemokraterna kommer att bli det största partiet efter valet den nionde september 2018, skriver Aftonbladet. Satsar du på SD under tisdagsmorgonen ger Betsson 1,65 gånger pengarna, S-vinst ger 2,10 och M-vinst 9,00 gånger pengarna.

–  80 procent av våra spelare har lagt sina spel på att SD blir störst, säger Robin Olenius, pr-chef för Betsson, till Aftonbladet.

Vad gäller vem som blir statsminister är spelbolagen eniga om att det är Moderaternas partiledare Ulf Kristersson. Han kommer då att bilda att bilda regering med Alliansen. Men samtidigt är oddsen lägre för att de rödgröna blir det största blocket.

Odds sätts genom underlag från opinionsundersökningar, expertkunskap och aktuella händelser. Om en skandal briserar eller om en partiledare gör bra ifrån sig i någon intervju kan det påverka.

– Exempelvis gjorde KD:s partiledare bra ifrån sig i partiledardebatten och fick en del beröm. Då sjönk oddsen. Man tror att KD kanske klarar riksdagsspärren, säger Unibets spelexpert Henrik Holm till Fokus.

Om oddsen speglar verkligheten om mindre än tre veckor återstår att se. Riksdagsvalet 2006 fick oddsmakarna sitt genombrott och har sedan dess varit mer träffsäkra och en bättre siare än opinionsundersökningar, speciellt vad gäller SD:s storlek.

– Det är svårt att säga om det blir samma i år (…) folk sa kanske inte sanningen i opinionsmätningar. Då kan oddsen vara en bra vägvisare, för där förutspår man hur andra – inte man själv – ska rösta, säger Robin Olenius, till Aftonbladet.

Läs mer i Fokus

Nervös procentmätning (18-07)

Mäthatet (16-05)

Fokus partitoppen ger dig bästa kollen på opinionen