Sportfånarna

Text: Sara Martinsson

Bild: Nils Bergendal/Della Sport

– En gång slog Zlatan ihjäl två stenar med en fågel.

Sveriges genom tiderna största idrottsstjärna tittar allvarligt in i kameran medan han på engelska läser citatet från twittraren @Zlatanfacts. Satirkontot har närmare en kvarts miljon följare och sprider dagligen moderna djungelordspråk med Ibra i rollen som Fantomen. Inspirationen kommer från ett gammalt nätfenomen där avsändaren av de pompösa faktoiderna var kampsportaren och skådespelaren Chuck Norris. Men Zlatan har visat sig vara ett minst lika lyckat föremål för greppet. I klippet där han läser upp några av de roligaste citaten har han själv svårt att hålla sig för skratt.

– Kanske har det tidigare funnits en uppfattning om att sport är meningslöst att skämta om. Ingen tar sådant som händer i idrottens värld på allvar. Där är ju allt redan trams, tänker Simon Svensson.

Han är komiker, känd från P3-program som Pang Prego och Tankesmedjan. Sedan ett drygt år tillbaka gör han tillsammans med Jonatan Unge podcasten Della Sport. Sveriges, kanske världens, enda sportsatirpodd.

– Sportens värld är en spegling av hur samhället ser ut. Svåra gränsdragningar kommer upp till ytan på ett sätt där som inte sker någon annanstans. Det är olika regler som gäller innanför och utanför idrotten, och när dessa bådar världar möts och olika förståsigpåare ska ha åsikter om till exempel fotbollshuliganer som beter sig illa på stan så kan det bli en väldigt bra grund för satir, menar Simon.

Della Sport kommer ut i halvtimmeslånga avsnitt två gånger i veckan och är med sina aktuella, sportrelaterade spaningar svårt beroendeframkallande. Både Simon Svensson och Jonatan Unge har bakgrund i P3:s mer samhällsorienterade, politiska humorprogram och Simon Svensson beskriver metoden bakom sportpodden som snarlik hur han jobbat tidigare. Grundtesen är att det enda som behövs för att något ska bli roligt är något konkret att luta sig emot. Detta något kan precis lika gärna vara en sportnyhet som en partiledardebatt. På sätt och vis är kanske sportens värld egentligen ännu mer lämpad för humor, säger Simon:

– Medan politiker alltid tar sig själva på allvar är sporten mer kluven. Ibland vill den avdramatisera sig själv, som när man till exempel säger att landslaget visst kan möta Iran utan att det har med politik att göra. Och ibland är sport på allvar och absolut ingenting i hela livet är viktigare än just den här matchen. Det är som om sportens värld inte vet vilken fot den ska stå på. Där finns något intressant som kan bli roligt.

Humor som utspelar sig i eller refererar till idrottsvärlden är ju förstås i sig inget nytt. Men på senare tid har sporten i allt högre grad, i olika forum, börjat locka till skratt. Internet har gjort sitt till. Få saker är en så garanterad klickfest som klipp där konstiga saker händer på en fotbollsplan eller skidåkare kör omkull. En av världens största sportsajter, Sports Bible, ägnar en hel vinjett under rubriken »Funny« åt just den här typen av dråpliga sporthändelser. Även Expressens satsning Sportfeed samlar klipp på humortemat. Enkla garv, givetvis. Men nästa steg efter knäppa klipp som oavsiktligt blir virala succéer är att skapa något som är lika kul. Humorsajten Funny or Die, grundad av komikern Will Ferrell, arbetar precis på det sättet och satsar hårt på sportmaterial. Vid sidan av sketcher på sportteman har de ofta med idrottsstjärnorna själva framför kameran. Bland andra ikonerna inom amerikansk fotboll, Tony Romo och Tom Brady, och, inte minst, har basketgiganten LeBron James synts flera gånger i videor på sajten. Den sistnämnde verkar faktiskt på allvar se en framtid inom humorn när idrottskarriären är över. I somras gjorde han en kritikerhyllad skådespelarinsats som sig själv i Amy Schumers långfilmsdebut »Trainwreck«.

– När sportpersoner är roliga så sker det ju ofta i någon form av »kändisrolighet«, säger komikern och sportjournalisten Moa Svan om trenden att humorproducenter gärna kryddar sina skämt med gästande idrottspersonligheter.

– Den här kändisroligheten har ju många andra också tillgång till. Musiker. Skådisar. Politiker. Författare. Med tanke på den status som sport har så är det klart att idrottare också ska med. Det tråkiga med »sport« som tar plats på det sättet är att ofta är det den ursexistiska humorn som frodats i de separatistiska rummen i sportens skitigaste hörn som kommer fram. Så när Peter Settman skämtar om att han vill hångla med Björn Ferry på idrottsgalan och gör det mer som ett »hot« än en inbjudan så förstärker det heterosexuella mäns position. Då får jag lust att stänga av.

I »Trainwreck« syntes även wrestlaren John Cena som Amy Schumers svårt träningsberoende pojkvän, en kroppsfixerad karaktär som av kritiker tolkats som en ännu-i-garderoben-bög som filmen hela tiden ser till att göra narr av. Moa Svan   menar att när sport och humor hamnar i stereotyper beror det allra oftast på underliggande maktstrukturer:

– För till exempel en svensk partiledare brukar man avgöra hur populära de är för att sedan kunna avgöra i vilka sammanhang de kan delta. För att klara trams och humor måste de vara populära. Annars blir de sedda som töntiga. Landslaget i fotboll har ju hamnat i lite konflikt med flera medier efter VM. De är »tråkiga«, och så vidare. Men det går inte att vara rolig när populariteten dalar. För att vara rolig krävs status. Så sport och humor blir en typ av maktspegel av hur sport ser ut. Makt och humor hänger så oerhört intimt ihop.

I takt med att idrottens värld blir alltmer fylld av pengar ökar prestigen i yrket som idrottare. Samhällets makt är måhända fortfarande koncentrerad till politikens område, men sportens tyngsta spelare erhåller också en mycket hög status. Kanske är det denna växande ojämlikhet mellan stjärnorna och oss vanliga på läktaren som är grunden till vårt nyvakna behov av att få skratta åt idrott. Eller så utgör sporten en välkommen, okonstlad kontrast till en allt krångligare politisk verklighet.

– I sportens värld behöver man inte förklara sig så mycket, säger Simon Svensson, som snart ger sig ut på Della Sports första föreställningsturné: Tour de Della Sport.

– Man är född nånstans, man fick en halsduk och därför håller man på ett lag. Allt bygger på känsla och är jätteenkelt. På gott och ont är sportens värld på sätt och vis ett väldigt fascistiskt ställe.  Den som är bäst får spela och något annat är det aldrig tal om.

Tour de Della Sport hade premiär i Malmö 30 oktober. Sedan står bland annat Göteborg 6–7 november och Stockholm 19 november på tur.

Fakta | Mer ny sporthumor

Ballers

Komediserie om amerikansk fotboll med wrestlaren Dwayne »The Rock« Johnson i huvudrollen. Visas av prestigebolaget HBO och bland andra skådisstjärnan Mark Wahlberg producerar.

Benders

Komediserie som kretsar kring ett gäng kompisar som är orimligt besatta av sitt amatörhockeylag. Bakom satsningen står humorkanalen IFC, som tidigare bland annat gjort Portlandia.

2 Point Lead

Kabeloperatören AOL satsar på daglig sportsatir i webb-tv-format. Programmet innehåller sketcher, intervjuer med känna idrottspersonligheter och knäppa klipp.