Stridsfrågan migration avgör KD:s öde

Text: Janne Sundling och Kristoffer Törnmalm

Bild: PONTUS LUNDAHL/TT

Fram till nyligen ville KD-ledaren inte ta i sverigedemokrater med tång. Minns när hon i DN i augusti bestämt avvisade att hon någonsin skulle samarbeta med SD i riksdagsutskotten.

Förra torsdagen hette det att partiet ska »söka maximal utdelning« för sin politik, »oavsett vilka som vill eller inte vill hjälpa oss med det«. Det kvittade om det krävdes kompromisser med Vänsterpartiet eller det andra röda skynket i politiken, SD.

En radikal förflyttning. Eller »business as usual«, beroende på vem i KD man frågar. När Moderaternas Anna Kinberg Bat­ra närmade sig SD för drygt två år sedan hette det från riksdagshåll att samtal med partiet redan ägde rum.

– Så vad är det nya? frågar sig en kristdemokrat.

I sak är Ebba Busch Thors besked i princip detsamma som Anna Kinberg Batra gav som M-ledare i januari 2017. Med en stor skillnad:

– Ebba gör det här mitt i en framgångsvåg. Så många KD-politiker gick omkring och trodde de skulle förlora sina positioner inför valet i höstas. Framgången har gett Ebba en helt annan pondus än vad Anna hade, säger en KD-källa.

När beskedet kom lystrade landets kristdemokrater extra noga till hur beskedet skulle tas emot av KD:s »partivänster«. Alltså de som visserligen inte har mycket över för vänsterpolitik, men som talar sig varma om människors lika värde och rusar till kyrkbänken på söndagarna.

Överstepräst i den församlingen är tidigare partiledaren Alf Svensson. I en intervju med Sveriges Radio dröjde han sig kvar vid Busch Thors ordval. Det är skillnad mellan att samtala och att samarbeta, påpekade KD-veteranen.

– Det är ett samtal som äger rum, inte en förhandling.

Det var ett viktigt godkännande. Som spred lugn i partiets vänsterkant. Precis som det faktum att den sittande partiledaren talade om V i samma mening som SD, vilket kan ses som en öppning i den infekterade flyktingfrågan. En källa poängterade att vänsterfalangen dessutom har mycket att vinna på att inte obstruera mot Busch Thors förflyttning, och påminner om att dess frontfigur David Lega väntas ta plats i Bryssel.

– När Ebba säger att beslutet processats i olika forum betyder det att hon verkligen fått jobba för att få igenom det, och att hon ville gå längre. Nu presenteras det som att det bara handlar om att samtala med SD. När hon fått oss över 10 procent i opinionsstöd tycker man ändå det är okej, säger en KD-källa.

Men kanske bör partiledningen vänta med att fira den lyckade förflyttningen. Vid KD:s riksting 2017 rök partiets falanger ihop kring migrationsfrågan, där tongivande politiker som Lennart Bondeson i Örebro bland annat krävde att permanenta uppehållstillstånd skulle återinföras. Så blev det inte, utan rikstinget klubbade en kompromisslinje från partistyrelsen. Året därefter handlade allt om sjukvårdsfrågan – den enda som kunde ena det nedflyttningshotade partiet.

I höst samlas rikstinget på nytt. Då kvittar det om Ebba Busch Thor har de bästa opinionssiffrorna sedan Alf Svenssons glansdagar, stridsfrågan ska upp på bordet igen.

– Vi är några som har skrivit liknande motioner till det här rikstinget, säger Lennart Bondeson, och avslöjar att en motion kräver tydlighet från partiet om ett nej till nationellt tiggeriförbud. Kommunalrådet fortsätter:

– Det blir ganska avgörande för partiets inriktning, migrationsfrågorna blir testfrågor för vad man får för gehör från partistyrelsen och rikstinget.

Läs mer:

Källor: »Ebba ville gå längre«

Johan Hakelius: Ebba tröttnade först