Svenska forskare baktalar Sveriges coronastrategi i en Facebook-grupp

Text: Redaktionen

Bild: TT

Svenska forskare baktalar Sveriges coronastrategi på Facebook

I en sluten facebookgrupp har 200 medlemmar – akademiker, opinionsbildare, forskare –  försökt påverka andra länder att agera mot den svenska coronastrategin genom att till exempel inte släppa in svenskar. Gruppens inlägg har förts fram i stora internationella medier, rapporterar Sveriges Radio, som fått insyn i gruppen.

– Man presenterar Sverige som både misslyckat och att myndigheterna i Sverige skulle föra en dold agenda om landets coronastrategi. Det är starka uttalanden som man gör om Sverige internationellt, säger Hanna Linderstål, fristående virtuell analytiker som arbetar med att stärka näringslivets och myndigheters kunskap om informationspåverkan till Sveriges Radio.

Inte så stor lärarbrist som man tidigare trott

Antalet grundskollärare som är inskrivna som öppet arbetslösa på Arbetsförmedlingen har ökat med 64 procent under bara de senaste fem åren, från 1.913 personer (år 2015) till 3.129 förra året (2020). Detta trots att det råder en allmän uppfattning om att det är brist på utbildade lärare. Det skriver Dagens Nyheter. Enligt Arbetsförmedlingens siffror fanns 116 heltidstjänster för grundskollärare utannonserade i hela landet under första veckan i januari.

Blocköverskridande kritik och förslag om ekonomin

Socialdemokraterna och moderaterna enas i sin kritik mot Riksbanken för att ha fördjupat den ekonomiska ojämlikheten, en varning som flera experter lyft fram, men Riksbankschefen Stefan Ingves avfärdar. Det skriver Svenska Dagbladet idag som också rapporterar om hur fyra av de borgerliga partierna, men inte moderaterna, öppnar för att skrota hushållens amorteringskrav.

 

Utrikes

Idag startar riksrätten på USAs ex-president Donald Trump i senaten. Ledarna för processen har vägrat ta till sig advokaternas argumentation att han inte kan åtalas för riksrätt eftersom han inte längre är president. De menar att han brutit sin presidented i samband med stormningen av Kapitolium och hans ansvar sträcker sig till Trumps allra sista dag som president, skriver Dagens Nyheter.

”Hans anstiftan till uppror mot USA:s styre – som störde den fredliga maktöverlämningen – är det allvarligaste brottet mot konstitutionen som någonsin har begåtts av en president”, säger de i ett uttalande enligt CNN.

Opinionen i USA vill se Trump fälld

En majoritet av folket i USA vill se en fällande dom mot Trump i riksrätten. Det visar opinionsundersökningar, skriver TT. Händelserna vid Kapitolium har lett till att det republikanska partiet tappar medlemmar, över 25 000 i fyra stater:

– Jag var helt i chock och skämdes. Den (kongressattacken) stämde inte med min bild av Republikanerna – av vilka vi var och vilka vi är, berättar Lyle Darrah, livslång republikan och chef för ett mjukvaruföretag norr om Denver i Colorado, för NPR.

Även tidigare anställda har lämnat partiet:

– Republikanerna så som jag kände partiet existerar inte längre. Jag skulle kalla det en Trumpkult, säger Jimmy Gurulé, som var statssekreterare i finansdepartementet med ansvar för terrorism och underrättelsefrågor under George W Bushs styre, till nyhetsbyrån Reuters.

Hongkongaktivist nekas borgen

Den fängslade mediemogulen Jimmy Lai i Hongkong nekas borgen och blir kvar i häktet, beslutar Hongkongs högsta domstol, enligt TT. Jimmy Lai är misstänkt för brott mot den nya säkerhetslagen som den kinesiska ledningen i Peking införde i Hongkong i somras. Med lagen, som väckt stora protester i Hongkong, vill Peking dra den tidigare brittiska kolonin närmare fastlands-Kina politiska regim. Den 73-årigen medieägaren Jimmy Lai anklagas för samarbete med andra regeringar efter att hans tidning Apple Daily uppmanat dem att engagera sig i vad som händer I Hongkong. Över hundra personer misstänks för brott mot säkerhetslagen.  Jimmy Lais fall är det första som prövas.

 

Debatt

"Vården måste agera mot långtids-covid"

Organisationen ”Läkare till läkare”, som består av läkare med långtidscovid, vill se lokala och regionala mottagningar för diagnostik, uppföljning och behandling vid långtids­covid.

”Konsekvensen av Sveriges senfärdiga agerande blir att såväl vårdgivare som Försäkringskassan står utan direktiv och beslutsunderlag. Tusentals patienter med långtidscovid möts av okunskap och passivitet i vården och det är inte ovanligt att patienterna upplever sig mer pålästa om sjukdomen än den husläkare de träffar”, skriver de på Svenska Dagbladets debattsida.

KD: "Besinna dig om kärnkraften, Löfven!"

Debatten om elbrist fortsätter i Göteborgs-Posten där kristdemokraternas partiledare Ebba Busch tillsammans med partiets närings- och energipolitiske talesperson Camilla Brodin skriver att kärnkraften måste värnas:

”Det är en skön koldioxid-cocktail som Socialdemokraterna och Miljöpartiet har ersatt den utsläppsfria kärnkraften från Barsebäck och Ringhals med. Nu blir varje kall och vindstilla dag i Sverige en klimatbomb. Mycket talar för att problemen kommer förvärras.”

"Sverige behöver rusta sig mot Trumpismens  vapen"

Trump har givit populismen ett nytt vapen: att systematiskt hävda valfusk. I det svenska riksdagsvalet 2018 var ifrågasättandet av valet det största någonsin, enligt Valmyndigheten. Nu måste de partier, organisationer och medier som vill värna vår demokrati börja förbereda sig på denna typ av angrepp också i Sverige.

Det skriver Lars Jederlund, kommunikationskonsult, debattör, på DN Debatt

 

 

Text: Redaktionen

Bild: TT