Svep: KD lyfter – tar väljare från SD

Text:

Bild: TT

KD fortsätter upp

Kristdemokraterna fortsätter att stiga i opinionen. Enligt en mätning från SVT/Novus skulle KD  få 10,6 procent av rösterna om det vore val i dag, jämfört med 8,6 procent från i februari.

– Kristdemokraterna attraherar nu också väljare som inte är så kyrkligt ideologiskt orienterade, väljare som ligger till höger i politiken och som har värderingar som ligger närmare traditionella, auktoritära och nationalistiska, på den så kallade GAL/TAN-skalan, säger Magnus Hagevi, professor i statsvetenskap vid Linnéuniversitetet i Växjö.

Björklund ska tvinga fram ordningsbetyg 

Det finns en riksdagsmajoritet för omdöme i ordning för gymnasiet och högstadiet. Om regeringen struntar i riksdagens tillkännagivande ska det ske ändå.

– Vi kommer tvinga regeringen att genomföra detta, säger Jan Björklund i SVT:s Aktuellt.

Läs mer om Björklund och ordningsbetyg här. 

Peter Lundgren (SD): Det går att förändra EU

Sverigedemokraterna har nu släppt tankarna på swexit. I en intervju med Svenska Dagbladet förklarar SD:s toppnamn Peter Lundgren varför.

– Vi ser att det kanske denna gång går att förändra EU. Bara två år tillbaka såg jag inte någon annan utväg än att vi skulle lämna EU.

Även brexit har varit en avskräckande faktor, berättar han.

Regeringen satsar 150 miljoner på LSS 

Regeringen satsar ytterligare 150 miljoner kronor till LSS-vården, rapporterar DN. Investeringen är en del av 73-punktsprogrammet.

– För vår del är den här kostnaden helt rimlig och naturlig. (…) En barnhemsplats kostar mer, en sjukhusvistelse kostar mer. Om man skulle lägga över ansvaret helt på föräldrarna så skulle det bli billigare för samhället. Å andra sidan kan inte de föräldrarna jobba då, säger Bengt Eliasson, riksdagsledamot för Liberalerna som drivit frågan om förstärkt LSS i regeringsförhandlingarna. 

Löfven framtidstalar i EU-parlamentet

Säkerhet, trygghet, schyssta jobb och vikten av att försvara det öppna samhället. Det ska statsminister Stefan Löfven (S) tala om i EU-parlamentet i dag klockan 15:00, rapporterar TT.

Talet är en del av en serie där statschefer talar om sin syn på Europa.

Partier vill strypa lön till riksdagsskolkare 

Flera riksdagspartier vill stoppa att ledamöter ska fortsätta få lön trots att de inte kommer till riksdagen, rapporterar Sveriges Radio. Frågan är på tapeten sedan liberalen Emma Carlsson Löfdahl tagit timeout men fortsätter att få sin ersättning.

– Det finns inte någon annanstans på arbetsmarknaden där man kan säga att just nu kan jag inte genomföra mitt arbete, jag stannar hemma, men jag vill ändå ha lön. Så fungerar det inte någon annanstans och så kan det inte fungera heller i riksdagen, säger L:s gruppledare Christer Nylander.

Debatter 

»Många unga rör sig för litet, äter för onyttigt och ägnar stor del av sin tid till att titta på skärmar i stället för att röra sig. Det visar Pep-rapporten 2019 som publiceras i dag. Barn till låginkomsttagare är särskilt utsatta och utvecklingen går i fel riktning. Nu behövs tydliga gemensamma riktlinjer och handlingsplaner för att vända utvecklingen«, skriver idrottaren Carolina Klüft  och flera akademiker, på DN Debatt.

»Förbudet mot sugrör i EU påverkar inte mängden skräp i havet, det gör bara livet jobbigare för företag och inte minst småbarnsföräldrar medan svenska politiker kan låtsas att det gjort något viktigt istället för att de löser något verkligt akut problem«, skriver den borgerliga debattören Rebecca Weidmo Uvell, på SvD Debatt.

»Målet i energiöverenskommelsen mellan regeringen, M, C, och KD måste vara ett 100 procent fossilfritt elsystem – inte att, som nu, fasa ut kärnkraften. Om Moderaterna ska fortsätta stå bakom uppgörelsen måste frågan tas upp redan denna månad«, skriver företrädare för Moderaterna, däribland Ulf Kristersson, på DI debatt.