Svep: RFSL hoppar av Almedalen

Text: Vince Shaw

Bild: Janerik Henriksson/TT

RFSL lämnar återbud till Almedalsveckan i Visby i år efter att organisationen och medlemmar har tagit emot hot från Nordiska motståndsrörelsen.

– Hatet och hoten om våld från de rasistiska och nazistiska rörelserna är inte nytt. Som hbtq-person är du tyvärr van vid att ses som en del av det som ska »utplånas«, men ökningen och normaliseringen är ändå påtaglig, säger RFSL Gotlands ordförande Eric Fugeläng till helagotland.se.

Dödsskjutning i Göteborg

En man i 40-årsåldern sköts till döds i Lövgärdet i Göteborg under tisdagskvällen. Polis har sökt efter gärningsmän under natten men utan framgång. Vid 21.30-tiden larmades polis om en misstänkt skottlossning, på plats hittades en man med skottskador. Mannen fördes till sjukhus med ambulans men hans liv gick inte att rädda, meddelar SVT Nyheter.

Sjukhusstrejk inleds i Norge

Runt 500 anställda vid fem norska sjukhus går från onsdagsmorgonen ut i strejk. Vid 21-tiden på tisdagen uttryckte medlaren Øystein Gudbrands att läget var låst, och när fristen gick ut vid midnatt hade parterna inte kommit vidare i förhandlingarna. Konflikten gäller krav på att lönen för deltidsanställda som har mindre än 20 procents arbetstid ska vara pensionsgrundande, rapporterar TT.

Debatter

»Jag vill att L håller fast vid januariöverenskommelsen«, skriver Erik Ullenhag (L) på DN Debatt.

»Sluta skylla på fiskare för att Östersjötorsken är hotad. Det stora hotet kommer från den snabbt växande sälstammen som sprider parasiten sälmask till torskarna. Miljöorganisationer vill inte se problemen«, skriver Peter Ronelöv Olsson, Sveriges Fiskares Producentorganisation, SFPO på SvD Debatt.

»Slopad värnskatt innebär inget annat än mer pengar i plånboken för de översta knappa 5 procenten av inkomsttagarna«, skriver LO-ekonomerna Anna Almqvist och Åsa-Pia Järliden Bergström på DI Debatt.

 

Text: Vince Shaw

Bild: Janerik Henriksson/TT