Svepet: Svenska ministrar kartlagda i kinesisk databas

Text: Redaktionen

Bild: TT

Svenska ministrar i kinesisk databas

Ett kinesiskt bolag har samlat detaljerad information om personer världen över, däribland tusentals svenskar, rapporterar SvD. Databasen, som omfattar 2,4 miljoner människor och 3,5 miljoner företag, läcktes till en amerikan, professor Christopher Balding, vid Fulbrightuniversitetet i Vietnam, för omkring ett halvår sedan. Såväl kungen som flera svenska ministrar, som finansminister Magdalena Andersson, ingår i den läckta databasen.

Kinas lagstiftning gör det möjligt att påbjuda företag att möjliggöra spioneri för statens räkning vid en sådan begäran, enligt Moderaternas utrikespolitiske talesperson Hans Wallmark.

»Det är kusligt«, säger han till SvD.

Immunitet troligen ett år

En eventuell immunitet mot det nya coronaviruset varar förmodligen endast ett år, enligt ny forskning.

Så är nämligen fallet med andra coronavirus, som bara orsakar vanliga förkylningar. Eftersom återinfektioner är vanligt förekommande för alla fyra cirkulerande coronavirus, tror forskarna att samma sak gäller för sars-cov-2, enligt TT. 

Möte med belarusisk opposition

Under måndagen träffade den svenska utrikesministern Ann Linde (S) Olga Kovalkova, exbelarusier som representerar det oppositionella koordinationsrådet, och som nu lever i exil i Polen. De diskuterade vägar framåt mot nationell dialog i Belarus, i ett möte som Linde på Twitter beskriver som »givande«.

Under måndagens möte i ryska Sotji mellan Aleksandr Lukasjenko och Rysslands president Vladimir Putin, stod det klart att Lukasjenko, som nu befinner sig i den mest allvarliga krisen under sina 26 år vid makten, kan räkna med fortsatt stöd från Putin.

Avveckling av Bromma flygplats

Swedavia meddelade på måndagen att det inte är lönsamt att driva Bromma flygplats under överskådlig framtid, rapporterar bland annat Aftonbladet. Socialdemokraterna i Stockholm kräver sedan tidigare att Bromma flygplats läggs ned och att 30 000 bostäder byggs på området. Moderaterna tolkar Swedavias analys som ett första steg i avvecklingen, och finansborgarråd Anna König Jerlmyr anser att det gör frågan om utökad kapacitet på Arlanda »högaktuell«.

Miljarder till klimatet

I budgeten för 2021 föreslår regeringen enligt ett pressmeddelande nära tio miljarder i satsningar på klimat- och miljöområdet; varav en miljard går till grön omställning inom industrin, 5,4 miljarder för att minska klimatpåverkan från transportsektorn och 2,2 miljarder till olika natursatsningar. Finans- och bostadsminister Per Bolund (MP) kallar satsningarna en »game changer för svenskt klimatarbete«.

Utrikes

Orkan orsakar nödläge 

Under tisdagen väntas den tropiska stormen Sally, nu uppgraderad till en klass 2- orkan, dra in över USA:s sydkust, vilket fått delstaterna Mississippi, Alabama och Louisiana att utlysa nödläge. Sally kan komma att uppgraderas till kategori 3 på den femgradiga skalan, och Andrew Gilich, borgmästare i Biloxi, Mississippi, är oroad.

»Vi hör prognoserna förändras varje timme, från 7 till 11 feet stormflod. Det är det som dödar människor«, säger han, enligt CBS News. 

Brittiskt parlament sätter avtal på spel

Det brittiska parlamentet har i en första omgång röstat för ett lagförslag från regeringen som skulle bryta mot utträdesavtalet mellan EU och Storbritannien. Nordirland ska enligt avtalet under en övergångsperiod bli kvar inom EU:s inre marknad, men enligt lagförslaget skulle den brittiska regeringen få rätt att strunta i den avtalsdelen. EU kräver att Storbritannien drar tillbaka lagförslaget senast i slutet av september, men premiärminister Boris Johnson vägrar; säger sig se förslaget, som nu går vidare till utskottsbehandling i parlamentet, som en försäkring i förhandlingarna med EU. Regeringen vann med 77 röster för lagförslaget, 340 mot 263, rapporterar The Guardian.

Coronavirus kan angripa hjärnan

Coronaviruset kan på längre sikt innebära svåra följder också för hjärnan, uppger experter för tidningen La Repubblica. Tidiga forskningsresultat indikerade att covid-19 framföra allt angriper andningsvägarna, men viruset kan påverka samtliga av kroppens organ, även hjärnan, och kan orsaka neurologiska skador och stroke.

Dåligt skött skog, var president Donald Trumps förklaring till de bränder som härjar i västra USA. Träd som faller snabbt torkar och blir lättantändliga, resonerade Trump vid sitt besök av ett av brandområdena i Kalifornien.

Medan Kaliforniens guvernör Gavin Newson tror att klimatförändringar ligger bakom bränderna, svarar Trump med att klimatet, enligt hans egen bedömning snart kommer att bli kallare.

»Bara vänta och se«, säger Trump, enligt en inspelning på Twitter. 

Debatter 

Asylsökande i Sverige har rätt till juridiskt biträde under asylprocessen, och Migrationsverket förordnar dessa biträden och fattar beslut om ersättning till dem. Nu har Migrationsverket minskat ersättningen till biträden i asylärenden att det är »oförenligt med advokatetiken att fortsätta åta sig uppdrag«, skriver Henrik Stolare, advokat, på SvD Debatt. 

»Biträdet kan inte ens räkna med ersättning för att med klienten gå igenom den skriftliga argumentation biträdet ämnar föra inför Migrationsverket i samband med att ärendet avgörs«, skriver han.

DN Debatt riktar Stefan Fölster och Emanuel Örtengren vid tankesmedjan Timbro kritik mot de svenska bidrags- och socialförsäkringssystemen, som de anser »försvagar drivkraften att arbeta«.

I en ny rapport från Timbro presenterar de ett alternativ till dagens trygghetssystem under beteckningen RAI (Rättvis allmän inkomstförsäkring). Detta ska »förena trygghet och incitament till arbete«, bland annat genom att

»bygga upp en garanterad ersättning som stiger med inkomsten«, i stället för att låta senaste inkomsten vara grunden för ersättningar.

EU:s medlemsstater utgör världens största ekonomi och frihandelsområde, och bör därför axla ett globalt ledarskap. Det skriver företrädare för Internationella handelskammaren ICC Sverige, som bland annat Marcus Wallenberg och Susanna Zeko, på DI Debatt. EU måste framför allt värna öppenhet och global frihandel, anser de, och andra aktörer, som Kina och USA, som inför protektionistiska åtgärder, bör inte tjäna som inspiration.

EU var inget undantag när coronapandemin ledde till protektionistiska åtgärder som stängda gränser och exportrestriktioner, konstaterar de, men var ett uttryck inte för globaliseringens misslyckande, utan för

»regeringars bristande beredskap«.