Sverige anklagas för antisemitism

Text: Therese Larsson

Bild: Pressens Bild

»Det var dagar när det kändes som hela det svenska samhället var emot oss. Svenskar struntar i allmänhet i utrikespolitik och i Europa, men de bryr sig om Israels beteende i Mellanöstern. Ibland undrar jag om de inte helst skulle vilja att vi begick kollektivt självmord och försvann från kartan.«

Det osar om Zvi Mazel. Israels kontroversielle ambassadör. Han blev snabbt rikskänd i Sverige när han för två år sedan vandaliserade den judiske konstnären Dror Feilers verk, som på Historiska museet i Stockholm porträtterade en palestinsk självmordsbombare.

Han håller ett föredrag om israelisk-europeiska relationer på Konrad Adenauerstiftelsen i Jerusalem. Den förre diplomaten har blivit pensionär, slagit sig ner i den Heliga Staden, och försörjer sig som föreläsare.

»Anna Lindh var värst. Hon brukade fördöma oss, säga att vi skapade extremism eftersom det finns en risk att palestinierna förlorar allt hopp. Att Israel var en demokrati som balanserade på en väldigt tunn linje. Hon var väldigt arrogant. Vad fick henne att tro att hennes eget land var så fantastiskt? Jag protesterade så klart, men fick kalla handen.«

Publiken häpnar. Zvi Mazels föreläsning simultantolkas från hebreiska. Han gestikulerar, visar bilder på anti-israeliska demonstrationer i centrala Stockholm och beskriver hur demonstranterna tillåts kasta bajs mot judiska mål, utan att någon bryr sig. Han beskriver hur svensk media är antisemitisk, hur judar tvingas ta av sin kippa medan muslimer tillåts bära slöja och hur många judar i Sverige i dag är rädda och döljer sin religion.

»De jag känner säger att situationen i Sverige påminner om Polen på 30-talet. Man märker hur molnen hopar sig.«

Men mest arg verkar Zvi Mazel vara på den svenska kyrkan, som enligt honom ägnar stora delar av sin tid åt att lära folk att hata Israel.

»Biskopen KG Hammar skrev till och med i tidningen att Israels Gud borde förbjudas. Jag vet dessutom att de skickar hit frivilliga för att motarbeta Israel. Frivilligorganisationer likadant. Under antikrigsdemonstrationerna 2003 bar svenska demonstranter omkring på plakat där det stod ’Bomba inte Bagdad, bomba Tel Aviv’. Kan ni förklara det hatet?«

Zvi Mazel är en skicklig talare. Liten och i mörk kostym trollbinder han publiken. Efter föresläsningen berättar han vidare.

Menar du verkligen att Sverige är så antisemitiskt?

»Allt är inte nattsvart. Göran Persson har ju exempelvis anordnat Förintelse-konferensen. Men det har inget med Israel att göra, det är snarare en ursäkt för att svenskarna ska kunna fortsätta ha den här anti-israeliska inställningen. Sverige har ett antisemitiskt förflutet även om man knappt haft några judar.

Vad har du för relation till Sverige idag?

»Svår fråga... Jag är fortfarande besviken. Inte minst på Laila Freivalds. För två månader sedan deltog hon som talare på en palestinsk konferens. Jag undrar bara en sak – varför?«