Världens smartaste spökskrivare (fast tvärtom)

Text: Nina van den Brink

Sent omsider kommer jag mig för att läsa ”Presidenten är försvunnen” av Bill Clinton och James Patterson, en berättelse på högsta politiska nivå i USA, där presidenten just försvinner.
James Patterson har skrivit ett 150-tal böcker för vuxna (och ett antal för barn). 24 böcker bara i den populära serien om Alex Cross, vilket motsvarar i stort sett en per år sedan starten 1993. Bara av den romanserien. Han är deckarnas Nora Roberts, romancedrottningen som skrivit ett par hundra Harlequinromaner. Det är möjligt när man har ett tydligt recept att följa, något som kan standardiseras och därmed vinna skalfördelar. Och en stab av skribenter som förverkligar hans idéer (samt några unika samarbeten med hög profil, där arbetsordningen möjligen, i vissa fall, är den motsatta).
De kommande fyra månaderna, juli, augusti, september och oktober, kommer Patterson med fyra nya romaner, alla skrivna tillsammans med någon annan. Dessutom tre barnböcker. Det säger sig självt att det inte är rimligt om det vore så att han själv la ned ett stort skrivarbete på dem.
Affärsidén är att styra upp storyn, rätta in den i receptet, - enligt en intervju i Vanity Fair med hjälp av en noggrann plan för intrigen på minst 80 sidor. Med hjälp av noggranna marknadsundersökningar anpassar han sina intriger till samtidens brännande frågor. Medskribenten ger bort en del av sin cred och av royaltyn för sitt arbete, men får i gengäld en skrivcoach, redaktör, lektör med ett världsomfattande renommé, och en skjuts i försäljningen som för de flesta inte skulle ha varit möjlig på egen hand.
Precis som en stjärnkock som vet så väl vad mänskliga gommar tycker är gott, och bara varierar det salta, det sura, det söta, umami, på nya spännande sätt. Precis som en showrunner, hjärnorna bakom tv-serier i bingetittareran, vår tids nya stjärnor inom kulturen, med arméer av anonyma manusförfattare som skriver själva avsnitten. En showrunner som låter medförfattaren göra nästan allt jobb, och själv (för det mesta, Clinton skåpar han inte ut) tar största kredden.

Och presidentromanen? Ja, den är spännande. Prodemokratisk. Unik i sin inblick i presidentens vardag (ickeexisterande). Mindre umami än lättsvalt sött och salt.

"Presidenten är försvunnen" är utgiven på Mondial.
"The Inn", "The Warning", "Killer Instinct", "19th Christmas" kommer ut i den ordningen de närmaste månaderna.