Emma Svensson: »Bergen har gjort mig till en bättre människa«

Text:

Bild: Linnéa Vesterlund

Vårvintern 2016 var modefotografen Emma Svensson på väg till Nya Zeeland. Hon skulle dit i researchsyfte för en fotokurs som skulle hållas där längre fram. Flygresan dit blev en ögonöppnare. Någonstans mellan Bangkok och Sydney började att hon titta på filmen »Everest«, som bygger på en sann historia om ett gäng som ska bestiga världens högsta berg.

– Jag blev helt golvad – det var samma känsla som när jag fotograferade min första konsert. En känsla som förändrade livet. Jag insåg att jag en dag måste bestiga Everest, säger Emma Svensson, som började sin fotokarriär med att plåta konserter.

Till vardags driver hon ett eget produktionsbolag. Bland kunderna finns välkända varumärken: Adidas, Levis, Elle och H&M. Dessutom arrangeras events och resor för fotointresserade.

– Jag har alltid satsat 200 procent på jobbet, säger hon när vi träffas för frukost på det friluftsprofilerade hotellet Downtown Camper vid Brunkebergstorg i Stockholm.

I dag är aptiten stor – hon har precis kört ett pass med sin personliga tränare. Hon berättar att efter Nya Zeeland blev berg en besatthet. Sambon sedan fem år tillbaka var inte helt positiv, han undrade om det skulle innebära ännu fler resdagar.

Paret gifte sig två månader senare och bland tågvagnar – iklädda vit dräkt och svart kostym – togs svartvita bröllopsbilder. Sex veckor efter bröllopet var äktenskapet över; som en blixt från klar himmel. Hon konstaterar att det var tungt, trist och överraskande.

– Det var heartbreaking först, men det var också det bästa som har hänt mig. Jag slapp det livet som jag inte trivdes med; rutiner, som bonusförälder till hans dotter – jag hade blivit en soffpotatis.

Det återhållna intresset kunde plötsligt förlösas. Genast aktiverades planerna och sommaren 2016 besteg hon Mount Whitney (4 421 m).

– Efter det kände jag att det här måste jag göra mer.

Efter några mindre berg besteg hon Europas högsta berg, Elbrus (5 642 m) i Ryssland i augusti 2017.

– Det var då det spårade ur. När jag hade varit hemma i någon timme blev jag rastlös.

Emma Svensson bestämde sig för att bestiga de högsta topparna i alla länder i Europa – totalt 49 stycken.

– Jag visste inte ens att en vanlig människa kunde bestiga berg. Jag trodde det var reserverat för Alex Honnold och Göran Kropp – eliten i världen. För det är alltid de historierna man hör från bergen. Men jag, en vanlig människa, utan någon större erfarenhet eller planering, bestämde att det här ska jag göra. Och jag gav mig själv en tidsram: inom ett år skulle jag göra det. Jag trodde att det skulle vara gott om tid. Det var det inte.

Hon köpte en husbil som hon reste runt med under två längre resor i Europa där toppar betades av. Med några dagar till godo lyckades hon i slutet på juli 2018 nå den sista toppen – Kebnekaises.

– För att ingen skulle säga att jag inte hade tagit hänsyn till andra territorier så besteg jag även andra toppar. Som Färöarnas högsta punkt, säger hon.

Totalt blev det faktiskt 61 toppar, plus fem i Sydamerika. Det årslånga projektet kostade henne en halv miljon kronor – vilket hon finansierade med sin fotoverksamhet och genom att sälja halva sin bostadsrätt till en kompis.

Nyligen drog Emma Svensson igång sin nya satsning, de högsta topparna på den amerikanska kontinenten, vilket hon uppskattar lär ta tre, fyra år. Hon är dessutom den tredje svenskan att bestiga Ama Dablam (6 812 m) i Nepal. Men vad är det som lockar med berg?

– Tjusningen är att man blir stark. Berg tvingar en att träna på sina svaga sidor. Det har gjort mig till en bättre människa. Jag tror att fler skulle må bra av att bestiga berg.

Fakta | Emma Svensson

Namn: Emma Svensson.

Ålder: 36 år.

Yrke: Modefotograf och bergsbestigare.

Aktuell: Inlett sitt nya projekt med att bestiga de högsta topparna i alla länder i Nord-, Central- och Sydamerika, allt inom loppet av tre, fyra år.

Åt: Våfflor med sylt och grädde, müsli med fil, ostmacka, kanelbulle, croissant, frukt och juice på hotellet Downtown Camper i Stockholm.