»Förändra är svårt när det kostar mycket mer«

Text: Jesper Weithz

Bild: Ida Jansson

Hon har inte – av hälsoskäl – ätit däggdjur sedan 1997. Det säger Anna Borgeryd och faller in i ett samtal om veganskt äggsubstitut med en ung man i personalen på restaurangen där vi träffas.

Anna Borgeryd är styrelseordföranden och koncernstrategen för Polarbröd, ett familjeföretag som 2014 omsatte 789 miljoner kronor. Hon är femte generationen som är engagerad i familjekoncernen som omfattar tre bagerier med 350 anställda. Hon håller ett ansvarskrävande tonläge i klimat- och miljöfrågor och det är därför jag ska intervjua henne. Det visar sig dock att jag har stämt möte med en författare som helst vill tala om sin roman. »Tunna väggar« dyker upp till ytan som ett flöte samtalet igenom. Men låt oss återkomma dithän senare.

Anna Borgeryd bor i Umeå med man och två döttrar. Hon är i Stockholm på besök och på hennes förslag ses vi på en vegetarisk restaurang.

– Det är intressant hur normer förändras. Min man är allätare och tidigare var vegetariskt hemma lite extremt. Nu har vår 14-åriga dotter blivit vegan och då blir vegetariskt mainstream. Gränser kan förändras.

Anna Borgeryds och Polarbröds arbete handlar just om att flytta gränser, att i praktisk handling och genom opinions-arbete ligga flera steg före i omställningen till en uthållig försörjning. Hon och hennes syster, Karin Bodin som är vd för familjekoncernen, har vunnit utmärkelser för sitt i företagsvärlden radikala arbete. Förra året låg Anna Borgeryd på 15:e plats i Miljöaktuellts lista över Sveriges miljömäktigaste. Samtidigt var systern nummer 29 på Passion for Business lista över Sveriges bråkigaste kvinnor. Samma år mottog Anna Borgeryd Stora förnybarhetspriset för Polarbröd räkning. Företaget har prisats två gånger för sitt jämställdhetsarbete.

Anna Borgeryd beskriver Polarbröd som ett labb, en verkstad där de kan testa hur hållbarhet fungerar i praktiken. Styrkan är att vara ett familjeföretag med relativt stor handlingsfrihet. Men det är också en balansgång. Att ligga i framkant kan vara dyrt.

– Vi diskuterar i styrelsen hur långt vi kan gå innan vi blir sårbara. Det är svårt att driva förändringar som innebär stora kostnads-ökningar.

Sitt samhällsengagemang har hon med sig hemifrån, från samtal kring vad hon kallar Polarbröds köksbord.

– Där fanns rationalitet och en vilja till problemlösning och jag såg hur bra det blev när mamma och pappa kom överens.

Att hon doktorerat i statsvetenskap med inriktning på konflikthantering är alltså inte en slump. Det var i mitten av nittiotalet när hon var i USA för att forska som klimatfrågan kom in i hennes liv.

– Det är en paradox att vår moderna värld säger sig vara baserad på vetenskap, att vi inte har myter som leder oss fel. Men när vetenskapen knackar oss på axeln allt hårdare och säger att vi håller på att konsumera upp biosfären då lyssnar vi inte. Marknadsekonomin kan inte fungera när vi har priser som är satta på ett sådant sätt att vi bokstavligen konsumerar upp våra livsförutsättningar. Mat, att resa, att elda fossila bränslen är för billigt.

Anna Borgeryd menar att det grundläggande hindret för omställning är etablerade privilegier och berättelsen vi berättar om oss själva, »att vi är skapelsens krona«.

– Vi måste skapa en annan berättelse, en som hjälper oss att prioritera rätt.

Det är här vi kommer till romanen. Hösten 2013 kom hennes debutbok ut. »En kärlekshistoria om världsekonomins ohållbarhet«, enligt hennes hisspitch. Hon kallar den för en smygsuccé som »under radarn« har funnit sina läsare. I januari ges »Tunna väggar« ut i Storbritannien och USA under titeln »Integrity«. Hon beskriver skapandet som en glädje och återkommer till det hon uppskattar med sitt arbete i Polarbröd: att förstå och fixa lösningar.

– Jag vill använda mina förmågor till att försöka göra världen bättre. Om det är i form av en doktorsavhandling, en roman, företagsledarskap eller opinionsbildning så försöker jag göra mitt bästa. Att vi har byggt fyra vindkraftverk för Polarbröds elförsörjning är konkret omställningsarbete, men samtidigt kanske jag kan göra mest nytta genom att vara med och berätta den nya berättelsen.

Anna Borgeryd är en aktiv twittrare och bloggare. På sin blogg skriver hon om risken för en civilisatorisk kollaps och stort mänskligt lidande. När jag frågar om hon är rädd dröjer svaret och hon svarar så tyst att det efteråt knappt hörs för bakgrundssorlet på ljudupptagningen.

– Ja. (Paus.) Det är jag.

Men hon känner inte hopplöshet.

– Jag vill tänka att vi är en lärande art. Jag hoppas att vi ska få insikter och prioritera det som är viktigt.

Lunchbuffé på Hermans vegetariska

Bjuden på lunch: Polarbröds styrelse-ordförande Anna Borgeryd.

Aktuell: I början av november delar Polarbröd ut Utstickarpriset. I år går priset till någon som visat »handlingskraft och nytänkande inom jordbruket«.

Åt: Buffé.

Bjöd på lunch: Jesper Weithz, som också åt buffé.

Var: Hermans vegetariska på Fjällgatan på Södermalm i Stockholm.

Fotograferade: Ida Jansson, som även hon åt buffé.