Fredrik Eklund: »Porrkarriären en fördel«

Text: Emma Härdmark

Trots att han är en gigant på fastighetsmarknaden är det inte helt lätt att hitta huset där stjärnmäklaren Fredrik Eklund, 30 år, håller till. Han säger att vi ska ses på Hanover Street på södra Manhattan i New York.

Den gatan känner taxichauffören inte till utan släpper av mig på ett mörkt, öde torg med snarlikt namn. Efter planlöst promenerande dyker adressen upp, en tvärgata till finanshjärtat Wall Street. En ornamenterad järndörr glider åt sidan och tunga marmortrappor leder upp till en mäktig entréhall, dovt belyst från stora scenstrålkastare, märkligt riggade i kraftiga stålbalkar. Rakt fram en lång bardisk, längs väggarna står exklusiva soffor, ett påkostat köksbord och – ett badkar.

Ur osynliga högtalare kommer mystisk spökmusik, inte en människa syns till.

Men så.

– Someone please, shut up this wierd music.

Fredrik Eklund svänger runt ett hörn med en papperspåse med hämtmat i ena handen. Han säger att han är extremt hungrig och bara måste ha något snabbt. Han sticker ner handen i påsen och fångar upp några pommes frites.

– Det var här de spelade in filmen »Inside Man« med Denzel Washington och Clive Owen förra året. Lokalen är en gammal bank egentligen och i det som i dag är bar spelades scenerna med bankrånet in.

Fredrik Eklund tuggar pommes och pratar oavbrutet. Nu fungerar den före detta banklokalen som show room för den 47 våningar höga skyskrapa han säljer lägenheter till. Den byggs just nu i kvarteret bredvid. Han har själv köpt lägenhet 37 I, med utsikt över hela Manhattan, till sig och sin pojkvän. Beräknad inflyttning om ett år.

– Mitt kontor är här inne i bankvalvet.

Han slår sig ner vid ett bord med sin bruna påse. Att han blev mäklare är en slump, säger han.

– Jag hade ingen tidigare erfarenhet, det var några kompisar som sa att jag borde bli det, och det känns så newyorkigt att vara mäklare. Men jag hade inga kontakter alls i början, kände inte en enda människa här, säger han.

Första mäklarfirman blev JC De Niro, skådisen Robert De Niros farbrors bolag. Där avancerade han snabbt, första året sålde han för 50 miljoner dollar och nominerades till årets nykomling.

– Jag hade en del tur, men jobbade också hårt, gick från kontoret sist.

Framgången gjorde att han välkomnades in i lyxmäklarbranschen. Nu visar han lägenheter för megakändisar som Cameron Diaz, Justin Timberlake, Britney Spears och Leonardo DiCaprio.

– Jag ville hålla på med new developments, det vill säga vara med och designa hur lägenheterna ska se ut på insidan. Därför blev det Core Group där jag jobbar nu. Vi sitter i möten med arkitekter och bestämmer om det ska vara badkar, hur köket ska se ut och så vidare. Sen gör vi pr och prissätter.

Det märkligaste objektet han säljer just nu är en ö på andra sidan jordklotet, Katafanga i öriket Fiji. Till salu för motsvarande 220 miljoner kronor. Köparen får Mel Gibson som närmaste granne, på ön bredvid. Ryktet säger att Bill Gates är en av spekulanterna. Men det vill Eklund inte kommentera.

Totalt sett har den amerikanska fastighetsmarknaden svalnat den senaste tiden. Men den pågående bolånekrisen i USA påverkar inte Fredrik Eklunds arbete. Av den enkla anledningen att köparna mycket sällan tar lån för att ha råd med boende. De betalar kontant.

För två år sedan gav Fredrik Eklund ut boken »Bananflugornas herre«, en lätt kamouflerad självbiografi om sin karriär som bögporrstjärna. Under artistnamnet Tag Ericsson vann han bögporrfilmernas Oscar.
Han påstår att den tiden aldrig legat honom till last.

– Det här är New York, ingen bryr sig, det var fem år sen nu. Jag har pratat om det i branschmedia här i USA. De som höjer på ögonbrynen gör det bara en gång.

Så det kan till och med vara en fördel?

– Det finns 15 000 mäklare här och om den där sidokarriären kan få folk att minnas mig är det positivt.

I boken vill huvudpersonen bort från Sverige, porrkarriären blir hans biljett.

Har du försonats med Sverige nu?

– Jag var jättefrustrerad när jag skrev den där boken. Men ja, jag kanske har försonats lite grann. Jag var hemma i Sverige i somras när min bror gifte sig, det var så perfekt väder och härligt. Men efter tre dagar ville jag tillbaka hit. Egentligen är det kanske inte Sverige som var fel för mig, det är New York som är rätt.

Vad skulle få dig att flytta hem till Sverige?

– När jag skaffar barn, Sverige är ett fantastiskt land. Jag vill gärna ha barn med min pojkvän, det är därför vi har skaffat två hundar att träna på nu först. Det får inte dröja för länge, jag vill inte vara för gammal.

Fredrik Eklund tittar på klockan, trycker i sig den sista pommes friten och reser sig upp. Rätar till den klarrosa slipsen.

– Häng med så får du träffa pappa, säger han.

In i visningshallen kommer Klas Eklund, SEB-ekonomen, med ett trettiotal svenska investerare. De vill lära sig om den amerikanska fastighetsmarknaden.

Fredrik Eklund ställer sig mitt i strålkastarljuset och berättar.