Günther Mårder: »Krisen blottlägger hur beroende vi är av företagande«

Text:

Numera finns ledig parkering på den annars hårt trafikerade Hornsgatan i Stockholm. Företagarnas vd Günther Mårder, som jobbar hemifrån bostaden i Sollentuna, är i stan och har precis spelat in en podd med en företagsrekonstruktör. Även om flera välkända bolag har ansökt om konkurs sker inte rekonstruktioner i någon större skala. Däremot drabbas alla typer av företag.

– Vi måste gå tillbaka till 90-talskrisen för att se motsvarande slag mot samtliga, säger Günther Mårder.

Han är oroad över den ekonomiska kris som drar in över landet och påverkar i princip samtliga av hans 60 000 medlemmar i Företagarna. I sin roll som vd sedan 2015 har han i uppgift att tillvarata medlemmarnas intressen.

– Vi vill hjälpa dem att nå sin fulla potential som företagare. Det gör vi genom att påverka företagarpolitiken och göra Sverige till ett mer företagsvänligt land. Genom bättre skatter, mindre regelkrångel och genom att titta på system för arbetsgivare och arbetsrätten.

Medlemmarna äger sina egna företag. I vissa avseenden finns likheter med ett fackförbund fast för egenföretagare, men han framhåller att skillnaderna är stora.

– Vi ska inte vara en del av arbetsmarknadens parter. Vi har ingenting med avtalsrörelsen att göra, det är företagets angelägenhet, som arbetsgivare – även om det i förlängningen rör företagaren.

Intresseorganisationen utgörs av 250 lokala föreningar i landet och somliga – som den i Hudiksvall – har funnits i över 250 år. I bästa folkrörelseanda utgör lokalföreningarna en samlande kraft i samhällen; i orter som Orsa och Karlshamn är 30–40 procent av bygdens företagare medlemmar. Günther Mårder påpekar att organisationen ändå har en »marknadspotential« att växa eftersom det finns ungefär en halv miljon företagare i Sverige. Han framhåller de många fördelarna med att samla sig, med gemensamma upphandlingar för inköp av transporter, försäkringar och bilar.

– Vi är en av de största köparna av tjänstebilar, konstaterar han, 7 procent av alla Volvobilar som säljs i Sverige går via oss.

Coronakrisen har medfört att företagande har blivit ett mer omdiskuterat ämne än vad det annars brukar vara. Politikerna vill också fånga upp väljargruppen. Till exempel: I slutet av maj skulle Företagarnas kongress hållas i Kolmården, men nu kongressar man digitalt. Inbokade var samtliga partiledare, förutom Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt och Socialdemokraterna skulle skicka näringsminister Ibrahim Baylan.

– Det är för att man förstår att detta har ett brett samhällsintresse, säger Mårder. Företagandet känner inga partipolitiska gränser. Den här krisen blottlägger hur beroende vi är av företagandet. Inte minst småföretagandet. Ingen seriös aktör, inte ens från vänsterhåll, kan tycka att småföretagande är något ont.

Stämmer det verkligen? Emellanåt vädras åsikter som misstänkliggör företagare och finansmarknadsminister Per Bolund (MP) har klagat över företagens låga buffertar.

– Jo, det finns sådana undertoner, men man har stor förståelse för varifrån skatteintäkterna kommer. I Sverige är det runt en tredjedel av alla kommunala skatteintäkter som betalas in av ett företag med färre än 50 anställda, trots att vi tycker att vi är ett storföretagarland. Men storföretagen utgör en mycket mindre andel – kring 20 procent. Småföretagarna är också en större skatteinbetalare än offentlig sektor.

– Även en vänsterpartist kan se varifrån intäkterna kommer som ska stå för löner i offentlig sektor – de kommer från ett privat näringsliv.

Günther Mårder menar att regeringens åtgärder varit goda, även om han liksom många andra också vill se ett omsättningsstöd. Det finns verktyg till riktade insatser, baserat på till exempel momsinbetalningar, menar han.

– Det är bara att jämföra: ta mars 2020 mot mars 2019. Om den momspliktiga försäljningen är ner 70 procent då kan man rimligen anta att det är krisens försorg, särskilt om företaget var kreditvärdigt i början på året.

***

FAKTA: Günther Mårder

Ålder: 37 år.

Bakgrund:  Tidigare vd för Aktiespararna 2008–12, sparekonom på Nordnet 2012–15.

Aktuell: Sedan 2015 vd för intresseorganisationen Företagarna, med 60 000 medlemmar.

Åt: Chiligryta med nachos på ett tämligen tomt Folkbaren vid Folkoperan på Södermalm i Stockholm.