Nästan 3 000 i konkurs under våren – nedgången började innan Corona

Text:

Bild: TT

2019 hade varit ett starkt år. Cirka femton anställda på resebyrån hade lyckats generera en omsättning på närmare en kvarts miljard. Med vinst. Men när coronapandemin slog till i mars bromsade XLNT Travels verksamhet tvärt och mer än hälften av intäkterna försvann.

Personal permitterades på byråns kontor i Skellefteå, Umeå, Örnsköldsvik, Sundsvall och Malmö. Med i princip alla resor och events inställda fortsatte intäkterna att falla, kostnader kunde inte kapas lika snabbt och den 10 juni gick det inte längre. Bolaget ansökte om konkurs.

– Coronapandemin är den värsta krisen någonsin, konstaterade ägaren Edward Lantz då.

Ett femtonårigt verk lades ner och räknas till en av de större konkurserna i pandemins spår.

Minst 2 967 företag har gått i konkurs sedan i februari och halvvägs in i juni, visar statistik från kreditupplysningsföretaget Syna. Ett flertal av bolagen som begärts i konkurs hade, liksom XLNT Travel,  under fjolåret en omsättning på över 100 miljoner kronor. Vilket visar att det inte bara är mindre företag med små marginaler som drabbas.

Antalet konkurser uppgår i år till 24 procent över fjolårets nivå. Även antalet företagsrekonstruktioner från januari till och med första veckan i juni har fördubblats, enligt affärsdatafirman Bisnode.

Men redan före krisen var konkurserna på högre nivåer än tidigare år. Enligt intresseorganisationen Företagarnas så kallade Småföretagarbarometer är 2020 det tredje året i rad där medlemmarna rapporterar en inbromsning i ekonomin.

– Redan när krisen slog till var konkurserna på 15 procent högre nivå än tidigare, säger Företagarnas vd Günther Mårder. Den sammanvägda barometern visar på en avmattning i ekonomin. Men det är inte något som debatterats särskilt mycket, eftersom börsen har gått starkt och statsfinanserna varit goda.

Mårder drar en parallell till hur pandemin drabbat de allra svagaste – de äldreäldre – hårdast. På samma sätt har coronakrisen fällt främst de företag som redan före krisen var pressade. De som sannolikt hade gått omkull inom en snar framtid, men i stället tvingas i konkurs nu, konstaterar han:

– Vi ser att i april ökade konkurserna kraftigt, med nästan 40 procent, i maj gick ökningen ner och nu i juni ser vi att det ökar igen.

Statistik från kreditupplysningsföretaget Syna visar att ökningen av konkurserna var 45 procent i april och 12 procent i maj, jämfört med samma period i fjol.

Enligt Harald Stjerna, partner på Syna, kan minskningen i maj förklaras med att de statliga krisåtgärderna – permitteringsstöd, sänkta arbetsgivaravgifter och uppskjutna skatteinbetalningar – gett effekt.

De värst drabbade branscherna finns inom besöksnäringen: hotell, logi och re-stauranger, men även sport- och nöjesverksamheter som inte har kunnat hålla öppet på grund av krav på social distansering.

Harald Stjerna på Syna pekar på det stora orosmolnet: hur sommaren kan tänkas drabba företag. I synnerhet bolagen i konsultbranschen där juli och augusti normalt sett är månader med låg aktivitet och därmed lägre intäkter. Han slår samtidigt fast det är svårt att göra prognoser just nu.

***

FAKTA: Konkurser

Februari: 523 konkurser. Berör minst 1 988 anställda. Konkurserna ökade 13 procent jämfört med samma månad 2019.

Mars: 669 konkurser. Berör minst 3 211 anställda. Konkurserna ökade 27 procent jämfört med samma månad 2019.

April: 797 konkurser. Berör minst 3 098 anställda. Konkurserna ökade 45 procent jämfört med samma månad 2019.

Maj: 671 konkurser. Berör minst 1 633 anställda. Konkurserna ökade 12 procent jämfört med samma månad 2019.

Juni (till och med 16 juni): 307 konkurser. Berör minst 714 anställda.

Källa: Kreditupplysningsföretaget Syna.

Stängda gränser i norr hotar handel värd miljarder: »Inskränkning av vår vardag«