»Jag är otroligt ­utbytbar«

Text: Martin Röshammar

Bild: Mareike Timm

Ola Wenström känner sig hemma i tv-studion. Det syns. Intrycket är att han är helt obesvärad av att sitta i direktsändning. Som om han satt bredvid dig i soffan. Med ett stort lugn bär han programmet samtidigt som han metodiskt bjuder in studiogästerna och arenakommentatorerna med ett noggrant men ändå fantasifullt kortpassningsspel.

– Det är härligt att ha kommit dit. Det är många som är i tv som syns ofta, men som ändå inte har så mycket sammanhängande tid i rutan. För de flesta tar det ett tag att bli riktigt bekväm. Jag sänder så mycket och så länge, så det går inte att vara på helspänn och tycka att det är jobbigt.

2008 blev han efter tretton år värvad från TV4 till Viasat och håller i deras Premier League-sändningar, men också deras helkvällar med Champions League.

Nervositeten kan fortfarande komma –om än väldigt sällan – utan att han förstår varför. Kanske kommer den nu, när publiken delvis är en annan än under alla de där timmarna i studion då fotbollen står i fokus. OS i Sotji blir Viasats publika genombrott då SVT bara får visa OS-höjdpunkter i sina nyhetssändningar.

På sätt och vis är det lite av en tillfällig comeback för Ola Wenström som för en stund lämnar nördorgierna med engelsk och europeisk fotboll, för att lotsa fler normalintresserade sporttittare genom vinter-OS.

– Vi på redaktionen har redan före OS gjort så många typer av sportprogram att vi ganska lätt kan applicera det på det vi gör nu. Vi har en gedigen sportkunskap. Sen gör vi ju OS på ett annorlunda sätt än SVT.

Egentligen är det helt logiskt att det är Olas breda leende som syns i rutan under OS. I skarven mellan 70- och 80-tal började han och några kompisar sända närradio, först »popradio med amerikanska förebilder«. Efter ett tag skaffade han sig en egen ljudmixer och satte upp ljuddämpande äggkartonger med 2 000 häftstift på väggarna i pojkrummet. Det egna fotbollslirandet och det alpina tävlandet varvades med radioprogrammen. Lusten att berätta har alltid funnits där.

Han som via Radio Stockholm, Radiosporten och TV4 kom till Viasat, är inte som många av dem som följer Viasats fotbollssändningar mer eller mindre slaviskt, Ola Wenström säger att han »kan byta favoritlag mitt i ett anfall, för att det passar bättre i historien med dramatiken och spänningen. Jag hejar på tabellen snarare«.

Ola Wenström understryker att han är intresserad av mycket mer än bara sport, att han visst är hur nöjd som helst med läget nu, men att det också finns annat han skulle vilja hinna med. På Radiosporten jobbade han bland annat med Stefan Åsberg som nu är SVT:s korre i USA.

– Jag kunde ha gjort det också. Det vore hur häftigt som helst att få göra reportage om majsodlare i Texas.
Hur framtiden ser ut vet han inte, kontraktet med Viasat går ut 2016. Planerna och idéerna är, som han uttrycker det, odefinierade.

– Kan jag prata om fotbollsmatcher, titta, rapportera och analysera och fråga om fotbollsmatcher hela livet? Nej, det kan man ju inte göra, tänker jag ena stunden. Men nästa gång: »Varför inte? Det är ju så jäkla kul«. Kan man jobba så här intensivt i all oändlighet eller tröttnar man? Jag vet inte, men bara att man tänker så, kanske ger en slags föraning om att man vill göra något annat. Ett intervjuprogram skulle vara fantastiskt.

Inför lunchen förvarnade jag honom om att intervjun skulle handla en del om självförtroende. Ola Wenströms självklara sätt att bete sig i rutan gör att det är lätt att tro att det handlar om en ostoppbar kille som liksom inte kan misslyckas. Samtidigt ses det nyss nämnda leendet också av en del som inställsamt och efter tiden på TV4 dras han med smeknamnet »Guds son«, för att ja, lite präktig är han kanske.

Kvällen före snackade han om sitt goda självförtroende med sin fru Lotta. De kom fram till att mycket i livet har varit upp till honom. Ett ensambarn som har varit tvungen att ta ansvar och »ska det hända så är det jag som måste göra det«. Att familjen är väldigt »tight« ser han också som en bidragande orsak. Han beskriver hemmet som ett basläger där han tankar kraft och idéer efter att ha vandrat iväg på sina äventyr.

– Någon gång dyker det säkert upp en fet smäll så att det där självförtroendet testas rejält. Men jag är snarare så att jag njuter av att jag surfar nu. Samtidigt är man ju otroligt utbytbar. Kommersiell tv är generellt sätt ganska känslokall.

Familjeföretaget som gör externa inredningsuppdrag är ett sätt att koppla av. Ola Wenströms schemalagda löparrundor med stopp på närmaste utegym, är också nödvändiga för att rensa skallen.

– Jag hatar egentligen att springa. Jag tycker att det är vidrigt. Men jag gillar resultatet och jag gillar att vara utomhus.

Köttbullar på Riche

Bjuden på lunch: Ola Wenström.

Aktuell med: Som programledare för OS-sändning­arna i TV3 och TV10 (och andra Viasatkanaler).

Åt och drack: Köttbullar, rårörda lingon och gräddsås. Lättöl.

Stod för notan: Martin Röshammar som även han åt köttbullar.

Var: Riche på Birger Jarlsgatan i Stockholm.

Fotograferade: Ida Knudsen.