»Jag kände igen mig i Fredrik Reinfeldt«

Text:

Bild: Johan Bävman

På vägen från Malmö till Vellinge är det som att världen sväller. Bilarna växer till jeepar. Bokarnas rodnande kronor når allt högre. Vidsträckta åkrar, bastanta sjuttiotalsvillor av sten. Ett andetag smakar som ett glas bräckt vatten. Här, i en av Skånes rikaste kommuner, har moderaterna styrt med egen majoritet sedan 1988. På Vellinge Gästis hittar man den nyss avklivna kommunstyrelseordföranden: Lars-Ingvar Ljungman, 193 centimeter från kängorna till den vita kalufsen. Denna oktoberdag beställer moderaternas valberedningsordförande fläsk med löksås. Sedan bjuder han på ett stycke kommunpampsfilosofi:

– Meningen med politiken är att få makt. Det är då du kan göra något. Och om du vill ha makt under en längre period, så måste du inse att folk i allmänhet inte är förtjusta i hela havet stormar.

Det är Fredrik Reinfeldt han tänker på, linjetalen om folkhemmet och föregångslandet Sverige.

– Här var helt plötsligt en kille som jag som kommunalråd kunde känna igen mig i, en som inser att man måste ta förändringar i en takt som folk kan ta till sig.

Tio år senare, i en borgerlighet med identitetskris, är alla inte lika övertygade. Flera moderata debattörer propsar på tydligare högerpolitik. Jan Björklund anklagar Reinfeldt och Borg för att ha bromsat en högerinriktad arbetsmarknadspolitik. Men Lars-Ingvar Ljungman är bestämd.

– Bland det viktigaste Fredrik och Anders gjorde var att göra moderaterna regeringsfähiga. Vi har lyckats vrida Sverige i mer liberal riktning med reformer som rut-avdraget, som har förankrats i människors vardag på ett sådant sätt att de är svåra för oppositionen att riva upp.

Den 14 november ska länsförbunden komma in med sina nomineringar till ny partiordförande. Processen är sluten, eller som Lars-Ingvar Ljungman uttrycker det: traditionell.

– Om man spelar ut kandidater mot varandra kan det skapa konflikter och grupperingar som kan skada ett parti som siktar på att vara ett 30-procentsparti, säger han.

Synpunkterna samlar Lars-Ingvar Ljungman i en mapp i sin dator. Försvaret ska upp på agendan, förstås. Och landsbygden. Han står fast vid sin tidigare kritik av partiet som Stockholmsfixerat.

– De väljare som inte bor i tillväxtregioner har en helt annan verklighet. En statsmannamässig partiledare måste börja beskriva den verkligheten även om det inte maximerar röstetalet på kort sikt. De traditionella partierna har misslyckats med det, och det ser jag som en av de stora anledningarna till att sverigedemokraterna gick fram.

Sverigedemokraterna, ja. Moderaterna tappade åtta procent av sina väljare till dem, och i flera skånska kommuner har partiet fått över 20 procent. Lars-Ingvar Ljungman blev hårt kritiserad när han i förra veckan sa att det kan bli nödvändigt att samarbeta med sverigedemokraterna i kommunpolitiken, något som skulle strida mot partiets policy.

– De har blivit ett problem eftersom de har blivit så stora och eftersom de är vågmästare i många kommuner.

Dörren för ett samarbete vad gäller invandringsfrågor är dock stängd. Och han tror inte heller att moderaterna kommer att svänga till en mer restriktiv migrationspolitik.

– Däremot kan jag uppleva att man bara adresserar halva frågan när man säger att vi ska vara ett öppet samhälle. Absolut, men sen? Det tar för lång tid innan människor kommer ut i arbete och skolan har haft svårt att hantera de människor som kommer.

Finns det något Vellingemoderaterna är kända för på riksplan så är det den 25-åriga vägran att ta emot flyktingar. Bråket om ett transitboende för flyktingbarn 2009 fick migrationsminister Tobias Billström att kritisera Ljungman offentligt.

– Vi tyckte att staten ska betala vad det kostar de första åren eftersom det är statens åtagande. I dag kan jag tycka att det blev lite väl konfrontativt från vår sida. I dag är vi kritiska inom systemet i stället.

Men åter till rollen som valberedare. För frågan på allas läppar återstår: namnen. Just nu ser det inte ut som att det finns så många kvar i leken. Anna Kinberg Batras konkurrenter har alla anmält sitt ointresse för partiledarposten.

– I vårt parti har vi ingen tradition av att säga nej och mena ja. Och visst, går man på vilka namn som spelas upp i medierna så är det väl inte så många kvar. Men det har hänt konstigare saker än att det dyker upp ett nytt namn under processens gång, säger Lars-Ingvar Ljungman.

– Fredrik hade stjärnstatus, det är klart att det inte är lätt att komma efter honom.

Valberedaren sveper med servetten över munnen, blickar ut mot höstsolen. Den gick upp i morse också, konstaterar han.

– Vi har det väl lite som Malmö FF:s tränare. Han kan inte bekymra sig över de spelare som är skadade, han måste koncentrera sig på de han faktiskt har. Människor har överraskat förr och det finns inget som säger att det här inte kommer att bli jättebra.

 

Fakta | Fläsk med löksås på Vellinge Gästis

Bjuden på lunch: Lars-Ingvar Ljungman.

Aktuell: Som ordförande för moderaternas valberedning.

Åt och drack: Stekt fläsk med löksås och potatis. Drack vatten och kaffe med mjölk.

Stod för notan: Ida Ölmedal som åt tortellini med svamp och pumpapuré.

Var: Vellinge Gästis.