Hakelius: En bisarr allians som hålls ihop av obegränsade budgetmedel

Text: Johan Hakelius

Toppbild: TT

Toppbild: TT

Varje pandemi har en guldkant.

Visst finns det arbetsmaterial för partipolitiken. Förutom coronan är det gängkriminaliteten, den nya migrationslagstiftningen, försvarets underfinansiering, Preemraff, EU:s snabbspår mot federalism och en hel del annat. Men allt det där är, i svensk politik, egentligen bara medel för den verkliga huvuduppgiften: hur ska januaripartierna kunna hålla fast vid den bisarra regeringsbildning de bestämde sig för efter förra valet?

Det skulle ha blivit bökigt den här budgeten. Men så, gud ske lov, kom pandemin.

Om pengar växer på träd och man äger en hel fruktträdgård, är nästan inga politiska motsättningar omöjliga att lösa. Det är bara att ösa på. Glass till alla!

Det är fascinerande att se hur hämningar på ett par veckor kan lösas upp i ett intet. Hur kris blir möjlighet. Hur ett plötsligt fall i BNP sprider lättnad och värme i regeringskansliet.

Hakuna matata! Nemas problemas! Mer pengar till alla.

LÄS OCKSÅ: Johan Hakelius: Den heliga försiktighetsprincipen som plågar Sverige

Att det kommer att kosta något att skaka frukten ur det magiska pengaträdet är väl en rimlig gissning, men det blir en senare fråga. Nu gäller det bara att brassa på.

Tack för det, covid.

EU har fläskat på med ett stimulansprogram som egentligen handlar mest om att rädda euron och driva på nästa steg mot överstatlighet. Den svenska regeringen fläskar på med en budget som egentligen bara handlar om att hålla ihop partier som är oense och om att bädda för nästa val. Ett statsfinansiellt virus sprider sig och inget vaccin är i sikte.

Coronatider och vi har fått en budget som har extra allt.

Allt, utom en sammanhängande poltik.

Läs fler inlägg i Johan Hakelius blogg här!

Text: Johan Hakelius

Toppbild: TT