Emanuel Sidea: Swedbanks nya vd blir Göran Perssons städgubbe

Text: Emanuel Sidea

Toppbild: TT (montage!)

Toppbild: TT (montage!)

Jens Henriksson blir Swedbanks nya vd och koncernchef. Men att utse storägaren Folksams vd till nämnda tjänst är inte helt lyckat. Folksam har, med sina 7 procent av aktierna, varit näst största ägare i den skandaliserade banken.

Andra på marknaden gör samma bedömning, till exempel Joacim Olsson, vd för intresseorganisation Aktiespararna, som till SvD säger:

"Jag hade hellre sett en person som rekryterades utifrån och inte hade den starka kopplingen till Swedbanksfären och den tidigare ledningen."

Bakgrunden till att Swedbank har behövt byta ut både vd och ordförande i år handlar om den penningtvättshärva som SVT avslöjande i februari. Tidigare statsministern Göran Persson utsågs till ny styrelseordförande, efter förslag från valberedningen, i vilken Henriksson satt. Nu har styrelsen med Persson i spetsen utsett Jens Henriksson till ny vd. Inte optimalt.

Ett tungt vägande skäl till varför en rekrytering från Folksam inte är det bästa handlar om att storägaren allt för länge suttit på åskådarplats  och inte nyttjat sin möjlighet till ägarstyrning för att driva på förändring. Faktum är att Folksam också blockerat förslag om oberoende utredningar av penningtvättshärvan, sådant som möjligen hade kunnat stävja problem i sin linda.

På bankens bolagsstämma i mars röstade Folksam också för att ge styrelsen ansvarsfrihet – något man vanligen ger ledamöter som lyckats hålla en bank borta från misstankar om penningtvätt och brottsutredningar i flera jurisdiktioner (för att inte tala om risken för miljardböter som väntar från USA).

Ett annat tillfälle där Jens Henriksson underlät sig att ta i med hårdhandskarna var efter Swedbanks interna utredning som presenterades strax före bolagsstämman i mars. En rapport som i stora delar var ett hafsverk som inte gav någon vidare information utan istället reste oroande många frågetecken.

Folksams Jens Henriksson ansåg den knapphändiga informationen vara tillräcklig. Att han inte agerat mer resolut reser en mängd frågor om Henriksson verkligen är rätt person att driva banken framåt. Särskilt som han nu medger att banken befinner sig i ett krisläge. Framförallt saknar han erfarenhet av att driva bank. Det är viss skillnad mellan att ha ägaransvar och att jobba med kunder, kontor, regelverk och teknik.

Å andra sidan, det är en möjligt att Göran Persson ser sig själv som den främsta städgubben och att Henriksson bara ska följa efter med en skyffel åt honom. I ett sådant upplägg kanske det kan vara förtjänstfullt att ha någon nära sig som man känner igen från partisammanhang. Får man hoppas.

Missa inte det senaste – följ Fokus på Linkedin!

Text: Emanuel Sidea

Toppbild: TT (montage!)