Greiders populistiska elitism föder konspirationsteorier

Text: Johan Hakelius

Toppbild: TT

Toppbild: TT

Nu kräver Göran Greider att Dan Eliasson får sparken, så nu borde det väl ändå bli av?

Det är en talande liten text Greider har skrivit. Statsministern och andra statsråd som var ute i julhandeln eller åkte till Sälen ”fördömdes hårt” av Dala-Demokraten, skriver Greider, samtidigt som han menar att just de exkursionerna var ”bagateller i jämförelse” med Eliassons Kanarieresa.

Riktigt var Greiders avgångsgräns går för resor och shopping är ännu inte fastlagt. Danmark? Frankrike? Är Stjärnurmakaren acceptabelt under protest, men Clas Ohlson oförlåtligt? Finansministerns resmål Sälen är inte en avgångsort, uppenbarligen, men vilka skidorter är det?

Alperna? Pyrenéerna?

Hakelius: Den skadeglada kritiken kring »shoppinggate« är på förskolenivå

Göran Greider är en nationalskatt. Inte minst därför att han så ofta blir Sverige i miniatyr. I det här fallet får han verkligen ta i för att samtidigt försöka kanalisera den folkliga vreden och skydda regeringen. Att ta dessa godtyckliga rese- och shoppingtabun på gravaste allvar och samtidigt friskriva Löfven och Morgan Johansson. Offra tjänstemännen, för att rädda politikerna. Det är ett slags populistisk elitism som borde ges svenskt geografiskt ursprungsskydd, precis som öländska bruna bönor eller Kalix löjrom.

Trollkarlar är bra på att få oss att titta på högerhanden, medan det viktiga sker i vänsterhanden. Det är väl ungefär så alla dessa konspirationsteoretiker tänker när de läser Greider, eller någon annan av alla de som nu offentligt spelar upp sina indignerade skådespel. Vad det är för viktigt som ska döljas, tänker de, genom att alla är upptagna med att engagera sig i Dan Eliassons privata reseschema, eller Stefan Löfvens rakapparat? De kommer fram till olika svar, av varierande långsökthet och fantasifullhet. Men det svar som ligger närmast till hands är helt enkelt detta:

Ingenting.

Det vi upplever nu är en offentlighet där det frenetiskt viftas med högerhänder för att dölja att vänsterhänderna inte har en aning om vad de är till för. Det vi ser är trollkarlar som fått slut på trick.

En konspirationsteori som går ut på att det inte finns någon konspiration, bara avledande manövrer, är förstås svårsåld och tråkig. Men sådan är verkligheten rätt ofta. Och det kommer att viftas länge än.

Läs fler inlägg i Johan Hakelius blogg här!

Text: Johan Hakelius

Toppbild: TT

Text: Johan Hakelius

Bild: TT