Äntligen har brexitdebatten fått sin första blottare

Om ett engelskt evenemang håller på tillräckligt länge kan man nästan vara säker på att någon strippar.

Det finns ju en gammal föreställning om att britter undanber sig sex. Eller, möjligen, att de bara ägnar sig åt internatskoleinspirerade akter, som inkluderar rottingar och uniformer. Alldeles sann är inte den bilden, om man ska tro de undersökningar som gjorts. Britter verkar visserligen ha allt mindre sex, men det gäller amerikaner, svenskar, till och med fransmän, också. Å andra sidan finns något eget över den brittiska, främst den engelska, hållningen till sex.

I korthet kan man kanske sammanfattade det såhär:

Tyskarnas sätt att förhålla sig till sex kan vara direkt på eller över gränsen för gynekologi och urologi. Fransmän är fixerade vid det sensuella och erotiskt eleganta. Engelsmännen, däremot, har aldrig riktigt lyckats smälta själva förutsättningen för sex: nakenheten.

Engelsk nakenhet signalerar inte och föder inte upphetsning, utan växer ur och framkallar snarare fniss. Engelsmännen ser det löjliga i nakenheten. Den är inte erotisk, utan absurd i engelska ögon. Det slutliga beviset på att hela vår vandring här i jämmerdalen måste vara ett practical joke. Hur skulle man kunna hitta på något som den nakna mänskliga kroppen om man inte hade en avancerad humor?

Det är det här som gör att det med jämna mellanrum på Wimbledon, cricketmatcher och fotbollscuper dyker upp ”streakers”, som rusar nakna genom offentligheten. Oftast är det väl studenter som slagit vad, men i någon mening är det också ett uttryck för en nationell identitet och en existentiell kommentar.

Därför är det förstås inte ett dugg märkligt att brexit, efter alla turer, nu fått sin blottare. Victoria Bateman, doktor i nationalekonomi i Cambridge, har de senaste dagarna uppträtt naken i Good Morning Britain och ett antal andra TV-program. Den sedesamma brittiska televisionen har pixlat valda delar av dr Batemans anatomi, men hennes egen nakenföreläsning finns tillgänglig alldeles omaskerad på annan plats.

Dr Bateman motsätter sig brexit. Hennes svepskäl för att ta av sig kläderna är att brexit ställer Storbritannien naket i världen, något hon också textat med tjock filtpenna på sin egen kropp. Hon är en utmärkt representant för den engelska synen på nakenhet. Det finns ingenting i hennes uppträdande som är utmanande eller laddat, förutom att hon råkar vara naken. Sex har väldigt lite med saken att göra.

Självklart har hon genast letat sig in i brittiska hjärtan. Så till den grad att Brexitprofilen Boris Johnsons syster, Rachel, välkänd journalist och brexitmotståndare, häromdagen slet av sig blusen i direktsändning, för att fånga tittarnas uppmärksamhet.

Det är fortfarande så att ingen egentligen vet vad som händer efter den 29 mars, om det nu blir det datumet som gäller för brexit. Men det känns ändå tryggt att engelsmännen fortfarande är och kommer att fortsätta att vara engelsmän, långt efter att brexit är historia.

Text:

Toppbild: Simon Barber/Eyevine/TT