De kinesiska spåren

Text:

Toppbild: Anders Johansson, TT

Toppbild: Anders Johansson, TT

Tänk så snabbt de får saker gjorda i Kina. Under tiden som vi debatterar om våra snabbtåg ska gå fort eller bara halvfort, har de lagt hundratals mil för supersnabba tåg. Och var skulle Volvo vara, utan kineserna?

Jodå, men så var det den andra sidan.

För en vecka sedan kablade kinesiska ambassaden i Stockholm ut en bannbulla över en enskild journalist. Personen i fråga heter Jojje Olsson och är välkänd för Fokus läsare, eftersom han är vår frilanskorrespondent i den delen av världen. Jojje Olsson kan inte längre vistas i Kina. Formellt på grund av visumfrågor. I realiteten därför att han skriver om sådant den kinesiska regimen inte vill att vi ska höra om. Han är nu baserad i Taiwan.

Försöken att misskreditera Jojje Olsson har en lång historia. På Fokus får vi regelbundet mejl, alltid från ospårbara adresser, där han anklagas för att vara CIA-agent, eller något åt det hållet. Efter hans näst senaste artikel kom ett brev av det slaget, sänt från en tysk krypterad server för privat e-post, Tutanota, och undertecknat med det intetsägande namnet »Lars Andersson«:

»Intressant att ni som en svensk sajt främjar och stöder terrorism. Är det verkligen avsikten?

Artikeln Kina spärrar in muslimer i läger är just fejknyheter. Kina har vissa problem med terrorister i västra Kina som vill separerar områden från Kina och göra dom till en islams stat och ett kalifat efter förebilden i Syrien/Irak. Det är alltså en fråga om »Rakhmat Akilov« typ folk som man efter vanlig rättegång sätter i förvar. Rättelser vore nog på plats, och kanske lite bättre val av skribenter som ger mer trovärdighet.

Lars.«

Alldeles ospårbart är dock inte ens mejl av det här slaget. Spåren leder till en person som utvandrat från Sverige, nu bor i Kina och är gift med en kinesiska. Han ägnar mycket tid åt att blogga positiva nyheter om Kina och att, under olika aliaser, misskreditera svensk Kinabevakning och framhålla det kinesiska systemet framför det demokratiska svenska. På en av hans meritförteckningar listar han sig som »konsult« för lokala kinesiska myndigheter.

Personen i fråga driver en blogg med rubriken »Falska nyheter och falsk media«  som i stort sett uteslutande ägnar sig åt att misskreditera all rapportering från Kina som inte är positiv. Så här presenteras bloggen: »Falsknyhet drivs ideellt av ett antal internationella journalister, flera är pensionerade och alla bosatta utanför Sverige, och avser att hänga ut skribenter som sprider falska eller nedsättande uppgifter, eller hat och hot, i publicerade nyheter. Du kan skicka oss ett meddelande nedan.«

Det finns inga tecken på att det skulle vara någon annan än initiativtagaren som skriver på bloggen under olika alias. Att det är ett försök att påverka Kinarapporteringen är tydligt av den lista med namn på svenska journalister och deras »avancerade missaktning för det kinesiska folket« som publiceras:

»Martin Gelin, DN. Har spridit falska nyheter och förtal. Har dessutom blockerad mejl så han inte kan kontaktas.

Ola Wong, SvD. Måste ses som en av världens främsta förtals och hat skribenter som visar avancerad missaktning för det kinetiska folket. Har regelbundet ertappats med att sprida hat, desinformation och falska nyheter.

Mats Dagerlind, Samnytt. Spridit falska nyheter och trots påpekande vägrat att rätta dom.

Johan Nylander, frilansare som skriver för DI.se och har spritt mycket falska nyheter.

Torbjörn Petersson, DN. En av de mer regelbundet återkommande hat skribenterna som ofta visar avancerad missaktning för det kinetiska folket. Har regelbundet ertappats med att sprida hat, desinformation och falska nyheter.

Louise Bornhall, Journalisten. Falsk nyhet om att falska rykten har raderats.«

Den som vill veta mera om personen i fråga, kan läsa det Jojje Olsson själv skrivit om saken här  och här.

I dag har svensk-kinesen Gui Minhai suttit fängslad i 1 000 dagar utan rättegång. Att den kinesiska ambassadören Gui Congyou, en antidemokratisk teoretiker som målmedvetet försöker vrida offentligheten till kinesisk fördel  ägnar sig åt personangrepp, baktaleri, lögn och förtäckta hot för att påverka situationen är inte förvånande. Inte heller att Kina, liksom Ryssland, ser till att skaffa sig en trollarmé på nätet, för att så split och osäkerhet i väst. Det är så diktaturer beter sig, särskilt när de känner luft under vingarna och anar att deras position är så stark att ingen riktigt vill utmana den.

Men visst, de är bra på tåg.

Text:

Toppbild: Anders Johansson, TT