Nu spricker alliansen

Text:

Alliansen är svaret på en fråga som ingen längre ställer. Den formuleringen fanns i luften redan för ett par år sedan. Men vad händer med frågan när svaret inte längre finns?

Alliansen bildades för att övertyga väljarna om att den borgerliga fyrklövern kunde regera ihop. Efter Fredrik Reinfeldt behövde inte det bevisas. Socialdemokraternas interna slitningar och skavsår från Miljöpartiet gjorde dessutom alternativet mindre självklart.

Ett skäl till att alliansen nu spricker – hur ska man annars beskriva att varje samtal om regeringsbildning slutar i haveri? – är att de inblandade inte längre tycker sig behöva bevisa att de kan. Det är förstås en paradox: de kan strunta i att hålla ihop, när väljarna tar för givet att de kan hålla ihop.

Vad händer nu, då? Kommer frågan ingen längre ställer åter bli en fråga alla ställer?

Antagligen inte. För det främsta skälet till att alliansen spricker är att den är oförmögen att hantera den nya frågan alla ställer: hur regerar man ett land där Sverigedemokraterna har upp emot en fjärdedel av rösterna? Varje försök att hitta början till en öppning på den frågan skjuts genast i sankt inifrån alliansen. Partiledningarna i Liberalerna och Centerpartiet har så ofta upprepat för sina medlemmar att de aldrig ska ha något att göra med Sverigedemokraterna, att de målat in sig i ett hörn. Varje väg ut är stängd. Så fort de försöker, revolterar de egna leden.

Alliansens mittpartier har därmed i praktiken bestämt sig för ett av två möjliga framtider:

1. Att sitta och tjura på avbytarbänken därför att svenskarna röstar fel.

2. Att regera ihop med, eller åtminstone stödja Socialdemokraterna, i ett läge när det partiet är i en historisk nedgångsfas.

Oavsett vad de väljer bygger strategin på att egentligen lämna huvudfrågan obesvarad, eller snarare försöka gå förbi den. I botten ligger en förhoppning om att allt snart ska vara normalt igen, att Sverigedemokraterna ska försvinna, så man slipper hantera det här med väljarnas trista tendens att rösta fel.

Jag skulle inte satsa någon större summa på den strategin.

Text: