”Dina föräldrar beter sig omänskligt”

Text:

Toppbild: Unsplash

Toppbild: Unsplash

Jag har fått mitt andra barn och mina föräldrar hjälper inte till någonting. De är pensionärer och har all tid i världen men säger att de är "färdiga". Alla andra verkar ha hjälp av mor-/farföräldrar flera gånger i veckan, vi har ingen. Känns så jävla deppigt.

Anna Björklund svarar:

Många djur drar sig undan flocken när de får ungar, men inte vi människor. Att vi hjälps åt att ta hand om barnen har forskare pekat ut som ett evolutionärt viktigt beteende som skiljer oss från andra primater. Att känna sig ensam om att sköta barnen är alltså ingen liten grej, särskilt inte eftersom kollegor och även många vänner försvinner – i alla fall tillfälligt – när man får en bebis. Därför blir det ännu viktigare för släktingar att sluta upp, att ge både föräldrarna och barnen det där utvidgade sammanhanget som är hela anledningen till att vår art har utvecklat språk och avancerade tillitssystem.  

Kort sagt: dina föräldrar beter sig förjävligt. Eller åtminstone omänskligt. 

Att du känner dig sviken och arg är alltså förståeligt, men att skälla på dem som (obetald) arbetskraft som inte dyker upp på sitt skift är antagligen inte lösningen. Prova i stället att bjuda dem på middag, servera ett gott vin, uppvakta dem lite. Tänd ljus, försök göra det trevligt och låt dem lära känna barnen innan ni kastar blöjor och barnvaktskrav på dem. De kanske mjuknar med tiden? 

Det finns förstås en risk att de anser att umgås med barn är just ett arbete som de inte sökt och därför inte kan tvingas till. Den lätt psykopatiska inställningen till nära relationer uppmuntrades alla svenskar på 1900-talet att skaffa, så de är inte ensamma. Mitt tips då är att fort som fan försöka skaffa det där trygga utvidgade sammanhanget på annat håll, för både ni och barnen kommer att behöva det. 

Anna Björklund är skribent, poddare och författare till boken Kvinnomanualen. Varannan vecka ger hon livsråd till Fokus läsare.

Har du också en fråga till Anna Björklund? Skicka den till [email protected]

***

Text:

Toppbild: Unsplash