Vuxna syskons viktigaste uppgift är att snacka skit om sina föräldrar

Text:

Toppbild: Unsplash

Toppbild: Unsplash

Som barn jämfördes jag alltid med mina syskon och vi tävlade ständigt om våra föräldrars uppmärksamhet och beröm. I dag är vi vuxna, men tävlar fortfarande alltid. Hur hanterar man syskonrivalitet?

Vuxna syskons viktigaste gemensamma uppgift är att snacka skit om sina föräldrar med varandra. Hade de vuxna barnen tagit den här uppgiften på allvar hade de svenska samtalsterapeuterna kunnat gå ner på halvtid, det är jag säker på. Och om barnen inte sinsemellan lyckas etablera detta både tidssparande och ofta rätt trevliga sätt att umgås, så är det något som är fel. Antagligen – ja, du gissade det – föräldrarnas…  

Du skriver att ni jämförts. Av vem? Och att ni tävlar. Om vems gunst? Så länge ni, de vuxna barnen, slåss om föräldrarnas godkännande och uppmärksamhet så är det ni som förlorar. Att ni saknar tillit nog till varandra för att upprätta en enad front är förstås också, i grunden, deras fel. Vad som krävs här är alltså en liten revolution, så att den äldre generationen inte längre tillåts bestämma villkoren för er syskongemenskap. 

För att lyckas med detta maktskifte måste ni syskon upprätta en – i alla fall tillfälligt - strikt lojalitet med varandra. Det är detta många kupper och strejker genom historien har misslyckats med, vilket brukar resultera i – förutom blod och allmän oro – att tyrannens position stärks. Krokar du arm med brorsan är det alltså allvar, ni behöver ha en plan på hur familjen ska styras därefter. 

Det är väl onödigt att se familjen på det här sättet, kanske du tänker. Pappsen, tyrann? Myteri mot lilla mamma? App, app, app! Men stöd och värme från släktingar är inget att ta för givet. Gå och se en grekisk pjäs. För att kunna lägga ner rivaliteten, samexistera i harmoni sådär som i charterreklamen, måste styret först placeras i rätt händer.

Anna Björklund är skribent, poddare och författare till boken Kvinnomanualen. Varannan vecka ger hon livsråd till Fokus läsare.

Har du också en fråga till Anna Björklund? Skicka den till [email protected]

***

Text:

Toppbild: Unsplash