”Visa sympati för din knäppa svärmor”

Text:

Toppbild: Pexels

Toppbild: Pexels

Min svärmor curlar sin vuxna son på alla de klassiska sätten, tvättar hans kläder och så vidare. Samtidigt beter hon sig som att hon hatar mig eller är svartsjuk. Vad ska jag göra?

Anna Björklund svarar:

Svärmorsproblem verkar finnas i alla kulturer, i alla tider. I grekisk mytologi är det bland annat stackars Psyche (betyder ungefär andedräkt och syftar på livet och själen hon var fylld av) som mobbas av sin svärmor Afrodite, mamma till Eros.  Bland annat skickas Psyche ner i dödsriket som straff för att Eros blev kär i henne.  

Avskyn mot den yngre kvinnan som inkräktar i familjen har med modersrollen att göra. För att vara mamma är att alltid ha en uppgift. Det är detta mammor gnäller på – eller blir utbrända av – när barnen är små, men också det som är det underbara med rollen, många skulle säga att det är det bästa med att vara kvinna. Att vara lika älskad och behövd som av barnen blir man inte annars, och när de blir större och mindre krävande så försvinner samtidigt den där bekräftelsen, känslan av att vara viktig, av att ha ett syfte.  

Vissa mödrar – kanske för att de trivs så bra i mammarollen, eller för att de vill behålla den maktposition det ger när allt kretsar kring dem – hittar sätt att göra sig oersättliga även i de vuxna barnens liv. Att tvätta sin usla trettioåriga sons strumpor är ett sätt att behålla lite av kärleken. Tanken på att någon annan ska bli den dyrkade, den som kan föda barn och bli alltings centrum, är förstås outhärdlig för dem. 

Man kan visa sympati för sin knäppa svärmor, tycker jag. Hennes son, däremot, verkar ha en del att ta itu med. Ska man bilda familj – även om det bara är ni två i den – behöver man bli vuxen först. 

Anna Björklund är skribent, poddare och författare till boken Kvinnomanualen. Varannan vecka ger hon livsråd till Fokus läsare.

Har du också en fråga till Anna Björklund? Skicka den till [email protected]

***

Text:

Toppbild: Pexels