”Någonstans mellan Alexander Whites mäklarbilder och Outsiders ligger jämvikten”

Text:

Toppbild: Unsplash

Toppbild: Unsplash

Min partner vill att vi ska ha städhjälp. Men jag tycker man ska plocka upp sin egen skit och jag skulle skämmas inför mina vänner över att betala någon för att göra det. Vad hade du gjort?

Anna Björklund svarar:

När jag träffade min man ägde han ingen dammsugare, hans kylskåp var känt som yoghurtmuseum och hans kompisar fimpade i en skräphög i hallen (där jag tror att botten utgjordes av ett regnblött festivaltält).  

Jag, däremot, gillar att ha det rätt rent omkring mig. Faktiskt gillar jag att göra fint så mycket att mitt hem regelbundet hyrs ut för reklamfotograferingar och att vårt badrum går att se i blanka inredningstidningar riktade till folk som också ryser av välbehag när allt skiner. Detta är alltså en fråga jag har funderat en del på.  

Och jag har förstått att många som gillar att ha det fint anser att deras åsikt är sanningen. Att de andra, lortgrisarna, behöver styras upp, kanske till och med skämmas. Den som gillar ordning kan till och med bli ganska arg, har jag märkt, över att tvingas uppfostra mindre nogräknade vuxna omkring sig. De – ofta kvinnor – tycker inte sällan att det är en politisk fråga. 

Men de har fel. Hur mycket man behöver städa är en smaksak. Någonstans mellan Alexander Whites mäklarbilder och ”Outsiders” ligger jämvikten, men exakt var är inte självklart. Jag har bara ett råd till den i förhållandet som gillar en dammfri list – torka av den. Vill du inte ha städhjälp i ditt hem, använd pengarna till annat, gör fint, ha trevligt, sätt stolthet i det. Men vet att ingen tvingar dig. Det går att leva i ett yoghurtmuseum med. 

Anna Björklund är skribent, poddare och författare till boken Kvinnomanualen. Varannan vecka ger hon livsråd till Fokus läsare.

Har du också en fråga till Anna Björklund? Skicka den till [email protected]

***

Text:

Toppbild: Unsplash