”Låt dig inte störas av nervösa dömanden”

Text:

Toppbild: TT

Toppbild: TT

Jag upplever att kvinnor är väldigt missunsamma och avundsjuka, att de inte unnar andra framgång. Hur ska man bemöta det? Det har gått så långt att jag undviker andra kvinnor nu för att slippa pikar och negativitet.

Anna Björklund svarar:

I populärkulturen brukar kvinnor i grupp vara härligt brokiga, ha olika stilar och komplettera varandras personligheter på ett dynamiskt och spännande sätt, Sex and the City-stilen. I verkligheten ser medlemmarna i ett tjejgäng oftare ut som kloner. Man kan se dem på stan, de klipper håret i liknande frisyr, imiterar varandras sätt att prata och handlar i samma butiker.  

De markerar att de hör ihop, kvinnor som är vänner är ofta bra på det, att bekräfta varandra. Vi kommenterar varandras sociala medier-inlägg, avslutar meningar med “eller hur?” och får medhåll, blir stärkta i våra världsbilder, av varandra.  

Faktum är att kvinnor är mer sociala än män. Vi är bättre på att bygga den här sortens täta grupper med gemensamma värderingar och delad agenda. Därför är vi, generellt, mindre ensamma, genomgår varje stadie av livet med mer sällskap och fler bollplank än vad män oftast har. Nackdelen är den du beskriver, att tjejgruppen kan bli väldigt sträng. Att sammanhållningen kräver att man underkastar sig gruppens regler och att varje oliktänkande blir en anledning att kritisera, eller exkludera.  

Min erfarenhet är att beteendet är starkare hos yngre kvinnor, som kanske är osäkrare. Sådana som inte vet vilka de är om inte gruppen inte berättar det för dem. Därför brukar det funka att behålla lugnet och inte låta sig störas av nervösa dömanden. Att alltså inte kräva gruppens beröm eller godkännande, för då kan dess känsliga luktsinne känna doften av desperation. Vet att vissa anpassningar behöver göras, men gå din egen väg där det är viktigt, så kommer de efter. Förr eller senare. 

Anna Björklund är skribent, poddare och författare till boken Kvinnomanualen. Varannan vecka ger hon livsråd till Fokus läsare.

Har du också en fråga till Anna Björklund? Skicka den till [email protected]

***

Text:

Toppbild: TT