Fadäsen med 57:ornas pensioner går inte att förlåta

Misstaget uppskattas kosta de drygt hundratusen svenskar som föddes år 1957 omkring 3 miljarder kronor sammantaget i extra skatt.

Text:

Toppbild: TT

Toppbild: TT

Inget ämne tycks för smalt för att inte avhandlas under Almedalsveckan. I år bjöds på seminarier om allt från digitalisering av budgetarbetet i offentlig sektor över hur cirkulära flöden i industriområden bör planeras och vidare till den intrikata frågan ifall e-kronan kan öka jämlikheten i samhället. 

En av de mer udda programpunkterna som jag själv hamnade på hade rubriken ”57:orna – semipensionärernas skatterättvisa på spel”. Och av de ganska glesa åhörarleden att döma var det fler än jag som inte fann ämnet direkt oemotståndligt. Men som så ofta är fallet i livet är lågt ställda förväntningar den bästa följeslagaren. 

Seminariet – som leddes föredömligt av Johan Hakelius (jo jag erkänner att han var ett större dragplåster än min omsorg om skatterättvisa för 57:orna) – visade sig väl värt tidsinvesteringen på 45 minuter. Där beskrevs nämligen ett av de märkligaste, mest häpnadsväckande och minst ursäktliga misstagen som har begåtts av den svenska statsbyråkratin. En fadäs som uppskattas kosta de drygt hundratusen svenskar som föddes år 1957 omkring 3 miljarder kronor sammantaget i extra skatt. 

Bland annat framkom att ingen av alla de myndigheter och remissinstanser som varit inblandade i processen insåg vilken effekten skulle bli när pensionsåldern höjdes för den aktuella årskullen. Först förra sommaren, med blott ett halvår kvar tills reglerna skulle träda i kraft, uppmärksammades Pensionsmyndigheten på problemet av en privatperson. Och vad gjorde den? Slog larm till regeringen? Nej, den teg fegt och hoppades att problemet skulle försvinna för att inte anklagas för att blanda sig i den då pågående valrörelsen. En mindre skandal inuti den större skandal som är själva blundern. 

Fokus har nu bett KG Scherman, tidigare generaldirektör för Riksförsäkringsverket och en av landets ledande experter på pensionssystemet, att dissekera hur det kunde gå så fel. Det mycket pedagogiskt framförda och hyperintressanta svaret finns här

***

Text:

Toppbild: TT