Sluta skyll på att ”vi har varit naiva”

Den ursäkten har vi hört allt för många gånger.

Text:

Toppbild: Unsplash

Toppbild: Unsplash

I april 2015 uttalade sig Anders Ygeman om det säkerhetshot som islamistiska terrorister utgjorde mot riket. ”Vi har varit för naiva”, sade den dåvarande inrikesministern. Stefan Löfven använde samma ord i november det året när terrorhotet höjdes från nivå tre till fyra. Därefter har frasen – eller varianten ”vi såg det inte komma” – ekat genom det officiella Sverige var gång ett tillkortakommande ska förklaras. Den tycks lika gångbar när ppm-fonder plundras av skojare som när antalet skjutningar skenar eller i det ögonblick Rysslands härskare kastar masken och vi står utan militära bundsförvanter när vi behöver dem som bäst. 

Huruvida det är en bra – eller ens godtagbar – ursäkt är väl egentligen upp till var och en att bedöma. Själv tycker jag att den numera är så sliten att den ställer brukaren i ett ofördelaktigt ljus. För när går egentligen naivitetens oskyldigt blå i dumhetens kranka blekhet över? 

Fokus reporter Henrik Sjögren berättade nyligen att andelen utländska forskare inom naturvetenskaperna vid svenska universitet och högskolor har blivit oroväckande hög med tanke på vår framtida konkurrenskraft och tillväxt. Henrik avslöjar nu att myntet har ytterligare en baksida; en majoritet av de nyanställda utländska forskarna är medborgare i länder som är kända för att bedriva omfattande spionage, närmare bestämt Kina, Ryssland och Iran.  

Säpo bekräftar en ”intensifierad aktivitet när det kommer till främmande makts underrättelseverksamhet vid våra lärosäten”. Här ska också sägas att mycket av forskningen inom exempelvis matematik är känslig ur ett säkerhetsperspektiv då den rör sådant som kryptering och cybersäkerhet och även kan innefatta åtkomst till hemliga uppgifter från FRA, försvaret eller polisen. 

I höstas grep den norska säkerhetstjänsten en rysk spion vid universitetet i Tromsö. Förr eller senare kommer samma sak att ske här. Så avslutningsvis en vädjan till de ansvariga den dagen det händer; skyll för Guds skull inte debaclet på att ”vi har varit naiva”. 

***

Text:

Toppbild: Unsplash