Jon Åsberg: Det här är nystarten som S längtat efter

Text:

Toppbild: TT

Toppbild: TT

Efter två månader med svenska flaggor på kavajslagen och snudd på dagliga, ödesmättade pressträffar med ministrar, noterar S sitt starkaste väljarstöd på sex år. Inte så att strategerna önskade sig en farsot – eller något annat hemskt för den delen. Men när smittan nu ändå infann sig vore det ju korkat att försitta de tillfällen som öppnas.

Uttrycket »Slösa aldrig bort en bra kris« har brukats så ofta på senare tid att det numera kvalar in som kliché (det var på vippen att det platsade i min krönika häromveckan med andra fraser som har överserverats i närtid). Fast klyschor existerar ju av ett skäl. De är målande, kärnfulla, förstås av alla och inte sällan rymmer de en visdom. Med andra ord: Socialdemokraterna tänker självklart använda den besynnerliga gåva, som coronaviruset tycks utgöra för regeringar över hela världen, till att ge partiet en nystart. Aldrig mer 23 procent, typ!

I gammal god S-tradition ska tre arbetsgrupper nu ta fram en »efterkrispolitik« till partikongressen nästa år. Grupperna leds av ministrar och ska besvara stora frågor om vården, välfärden, ekonomin, jämlikheten och utrikespolitiken (läs mer i Janne Sundlings och Kristoffer Törnmalms artikel i senaste numret). Dessutom ska Marika Lindgren Åsbrink, i den nyinrättade tjänsten som utredningschef på partihögkvarteret, lägga fram politiska förslag om hur Sverige ska gå vidare efter pandemin. Det verkar också som om vänsterkrafter inom partiet samlar sig för att ta tillbaka förlorat inflytande.

Min spådom, för vad den nu kan vara värd, är att det politiska landskapet kommer att fortsätta att vara rätt annorlunda post corona, jämfört med pre corona. Och att S, med all den erfarenhet av krishantering som finns i partiet, kommer att dra fördel av förändringen. Ni får ursäkta att jag avslutar med ännu en kliché, kusligt bokstavlig för närvarande: Den enes död  …

***

Jag kan inte släppa er utan att, å det starkaste, rekommendera Gunnar Lindstedts reportage om Kinas kriminella mörkläggning av coronas uppkomst och spridning. Och hur det påverkade hela världens åtgärder mot viruset. Hårresande läsning!

Text:

Toppbild: TT