Jon Åsberg: Sätt hellre en slant på vackert väder i Örebro

Text:

Toppbild: TT

Toppbild: TT

Den gamla vitsen om två örebroare som möts på Fiskartorget (»Vackert väder vi har!«, säger den ena. »Ei-d-âââ, jââ!«, säger den andra.) kunde egentligen komma från vilken ort som helst i riket, men gör sig förstås bäst förlagd till gnällbältet. Med denna försiktigt pessimistiska grundsyn kunde man tro att fallhöjden i svenska folkets förväntningar på framtiden inte var speciellt stor. Det gör den undersökning som Fokus har låtit Novus göra så mycket mer överraskande.

För ett år sedan tyckte nästan hälften av svenskarna att landet var på väg åt rätt håll. Ungefär en av tre tyckte att det gick utför. I dag är rollerna ombytta. Över hälften tycker att det blir sämre, medan endast en tredjedel anser att Sverige går i rätt riktning.

Min första tanke var att pandemin måste ha gjort oss mer tungsinta. Men den tolkningen avvisas av opinionsexperten Torbjörn Sjöström, vd på Novus, i artikeln i senaste numret. Han pekar på att en stor och växande majoritet inte är oroliga över sin egen situation. I stället verkar den ökande grova brottsligheten och misslyckandet för asyl- och migrationspolitiken bekymra. Hela 85 (76) procent tycker nu att det görs för lite för att komma åt kriminella. Samtidigt anser 69 (59) procent att Sverige har tagit emot för många flyktingar från fjärran land.

Sett i det ljuset förvånar det knappast att politikerna ständigt bjuder över varandra i nya utspel om fler poliser, strängare straff, lag och ordning. Underligare är möjligen att Stefan Löfven fortfarande ger så pass mycket inflytande åt regeringspartnern MP i invandringsfrågan, som nu senast i uppgörelsen dem emellan. För även bland S-sympatisörer märks en tydlig skepsis mot den förda politiken. Så var det inte för ett år sedan.

Varför utmanar då inte Löfven koalitionskollegan? Visserligen är MP principfast och notoriskt svårstyrd. Men utlöser partiet verkligen en regeringskris samtidigt som man balanserar på riksdagsspärren och dessutom ska byta språkrör i närtid? Jag tvivlar. I annat fall är nog risken betydande att S straffas vid valurnorna 2022. Om inte frågan har halkat ner på agendan till dess, förstås. Fast då är det nog troligare med vackert väder i Örebro på valdagen.

Jon Åsberg

Chefredaktör och vd

Läs fler artiklar från senaste numret här!

Text:

Toppbild: TT