KGB-patriarken avslöjad

Kanske beror de varma relationerna mellan Vladimir Putin och patriarken Kirill på att de är gamla kollegor.

Text:

Toppbild: Alexander Zemlianichenko / AP

Toppbild: Alexander Zemlianichenko / AP

Relationen mellan stat och kyrka var länge fientlig i Ryssland. Kommunisterna var inga vänner av religion och blev inte mer vänligt inställda till detta ”opium för folket” när patriarken Tikhon – den rysk-ortodoxa kyrkans högste ledare – fördömde morden på tsaren och hans familj 1918. Två av Tikhons efterträdare tillbringade tid i sovjetiska fängelser.

I dag ser det annorlunda ut. Förra veckan gratulerade Vladimir Putin patriarken Kirill på 14-årsdagen av hans tillträde och kallade honom ”ett exempel på trogen tjänst till den rysk-ortodoxa kyrkan, folket och faderlandet”.

En aspekt av denna trogna tjänst till faderlandet skulle kunna vara det entusiastiska stöd patriarken har givit kriget i Ukraina. Han framställer det som ett korståg mot västerländsk liberalism, understött av Gud. Ett annat exempel skulle kunna vara Kirills varma retorik gentemot Putin själv. ”Gud satte dig vid makten”, fastslog han på presidentens 70-årsdag i höstas.

Men kanske beror de varma relationerna mellan den ryska kyrkans och den ryska statens respektive överhuvuden på att de tydligen är gamla kollegor. När de schweiziska tidningarna Sonntagszeitung och Le Matin Dimanche granskade nyligen avklassificerade dokument upptäckte de att Kirill på 70-talet spionerade för KGB:s räkning i Genève. Medan han representerade den rysk-ortodoxa kyrkan vid Kyrkornas världsråd levererade han information till den ryska säkerhetstjänsten under kodnamnet ”Michajlov”.

Putin, å sin sida, var som bekant KGB-agent under sexton år.

Lika barn leka bäst?

Text:

Toppbild: Alexander Zemlianichenko / AP