Domedagen – nu närmare än någonsin

Hur nära är mänskligheten att orsaka en global katastrof? Fram till förra veckan var vi 100 sekunder därifrån.

Text:

Toppbild: Bulletin of Atomic Scientists

Toppbild: Bulletin of Atomic Scientists

90 sekunder ifrån undergången. Där befinner sig mänskligheten, enligt Bulletin of Atomic Scientists. Organisationen grundades 1945, bland andra av Albert Einstein och forskare från Manhattan-projektet, och är mest känd för sin domedagsklocka.

Klockan i fråga är tänkt att illustrera hur nära mänskligheten är att orsaka en global katastrof, i första hand ett fullskaligt kärnvapenkrig. Midnatt är utbrottet. Fram till förra veckan var vi 100 sekunder därifrån, menade Bulletin of Atomic Scientists, men förra årets krigsutbrott i Ukraina motiverar en ny framflyttning av visarna.

– Vi lever i en tid av aldrig tidigare skådad fara, och domedagsklockan speglar den verkligheten, säger Rachel Bronson, ordförande för Bulletinen.

– Även om kärnvapen undviks i Ukraina har kriget utmanat kärnvapenordningen – det system av överenskommelser och samförstånd som har skapats över sex decennier i syfte att begränsa farorna med kärnvapen, tillade professorn i statsvetenskap Steve Fetter.

Vid sidan av kriget i Ukraina nämndes även andra länders upprustning av kärnvapenarsenalen, samt the usual suspects: klimatkrig, sjukdomar och desinformation.

Att katastrofen är ett faktum om 90 sekunder kan framstå som skrämmande, men bör också sättas i perspektiv. När domedagsklockan lanserades på 40-talet visade den 23.53, och den har aldrig visat mindre än 23.43 (i början av 90-talet, efter Sovjetunionens upplösning). Det finns en viss chans att vi överlever ännu några år.

Text:

Toppbild: Bulletin of Atomic Scientists