Kommunpolitikerna pissar i motvind när de höjer sina löner rejält

I kristider minskar människors tolerans mot höjdarnas drastiska arvodesökningar, betalade med skattepengar.

Text:

Toppbild: TT

Toppbild: TT

Många svenskar har i år mindre pengar att köpa julklappar, mat och kläder för. Många är också oroliga för hur de ska ha råd att betala sina elräkningar denna vinter. När makthavare med höga positioner inom det allmänna, avlönade med skattepengar, vill höja sina arvoden till nya drastiska nivåer sticker det i ögonen.

Månaden efter valet ville det nya M, SD, KD och L-styret i Norrtäljes kommun höja sina arvoden rejält, men fick backa efter häftig kritik. En famös intervju med vice kommunordföranden i Norrtälje, då han stod svarslös inför SVT:s reporter efter frågan om det var rimliga arvodesökningar i kristider, kommer troligtvis att användas på landets journalistutbildningar under många år framöver.

Samma partier styr Trelleborgs kommun i Skåne och i måndags klubbade kommunfullmäktige igenom kraftiga höjningar av kommunpolitikernas arvoden. M, SD, KD och L röstade för, medan S, V och Vårt Söderslätt röstade emot.

Trelleborgs KSO Anna Kajson Carlqvist (M) får därmed en arvodeshöjning med sjuttio procent fram till 2024, från 71500 (samma nivå som en riksdagsman) till 125000 kronor. Ett arvode som sticker ut, konstaterar statsvetaren Erik Wångmar i SvD.

Anna Kajson Carlqvist blev dock inte svarslös som kollegan i Norrtälje då hon intervjuades av SVT, utan svarar att hon varit felavlönad och att hon med ansvar för en budget på fyra miljarder är värd arvodeshöjningen. Det höll inte hennes partikamrat Isac Rubin (M) med om, som röstade med oppositionen i denna fråga.

På twitter väckte detta minnet av statliga Vattenfalls vd Anna Borgs lön på över 16 miljoner per år eller 1,3 miljoner i månaden (2021).

Text:

Toppbild: TT